Ublažen rast troškova hrane i energije

Inflacija u evrozoni u martu niža od očekivane

BankeEUNovac

3.4.2024 12:14 Autor: Vladimir Jokanović 1

Inflacija u evrozoni u martu niža od očekivane Inflacija u evrozoni u martu niža od očekivane
Godišnje inflacija u evrozoni u martu opala je na 2,4 procenta, što je niže od predviđanja i podstiče očekivanja da će Evropska centralna banka... Inflacija u evrozoni u martu niža od očekivane

Godišnje inflacija u evrozoni u martu opala je na 2,4 procenta, što je niže od predviđanja i podstiče očekivanja da će Evropska centralna banka do leta početi da smanjuje kamatne stope, saopštio je u sredu Eurostat.

Rast troškova hrane je ublažen, a ukupni rast cena krenuo je prema dole u dve najveće evropske ekonomije, Nemačkoj i Francuskoj. Prognoze stručnjaka bile su da će inflacija u martu iznositi 2,5 odsto, prenosi AP.

Inflacija cena hrane opala je na 2,7 odsto sa 3,9 procenata, a cene energenata opale su za 1,8 odsto. Bazna inflacija, koja isključuje nestabilne troškove hrane i energije opala je na 2,9 sa 3,1 odsto u februaru. Cene usluga, koje uključuju sve od bioskopskih ulaznica do medicinske nege ostale su visoke.

Inflacija u evrozoni porasla je na rekordnih 10,6 procenata u oktobru 2022. godine nakon što je Rusija prekinula većinu isporuka prirodnog gasa za Evropu zbog rata u Ukrajini, što je dovelo do naglog rasta cena energije i izazvalo krizu troškova života.

ECB će naredni sastanak održati 11. aprila, ali ne očekuje se da će promeniti trenutni nivo kamatnih stopa od 4,5 procenata. Prvo smanjenje troškova pozajmljivanja očekuje se u junu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...