Upozorenje potpredsednika ECB

Evrozonu očekuje ubrzanje inflacije

BankeEU

10.1.2024 12:21 Autor: Vladimir Jokanović 9

Evrozonu očekuje ubrzanje inflacije Evrozonu očekuje ubrzanje inflacije
Ekonomija evrozone ide ka novom padu u četvrtom kvartalu (2023. godine), ali to neće biti dovoljno da se izbegne „prolazno povećanje inflacije“, upozorio je... Evrozonu očekuje ubrzanje inflacije

Ekonomija evrozone ide ka novom padu u četvrtom kvartalu (2023. godine), ali to neće biti dovoljno da se izbegne „prolazno povećanje inflacije“, upozorio je u sredu u Madridu potpredsednik Evropske centralne banke Luis de Gindos.

Prema njegovim rečima, „meki“ pokazatelji ukazuju na ekonomsku kontrakciju u decembru, potvrđujućii mogućnost tehničke recesije u drugoj polovini 2023. godine i slabe izglede u bliskoj budućnosti, preneo je zvanični sajt ECB.

On je dodao da će brz tempo dezinflacije zabeležen prošle godine verovatno „usporiti 2024. godine i privremeno pauzirati na njenom početku“, nakon što je rast cena porastao sa 2,4 odsto u novembru na 2,4 procenta u decembru, prema preliminarnim podacima Eurostata.

De Gindos je ocenio da je osnovna inflacija (koja isključuje cene hrane i energije) bila u stabilnoj silaznoj putanji tokom druge polovine prošle godine, što je jasan pokazatelj širokog dezinflatornog procesa. Međutim, visoki pritisci na plate i intenziviranje geopolitičkih tenzija doprinose neizvesnosti oko budućeg puta inflacije.

Smanjenje državnih subvencija za gas, struju i hranu koje je počelo prošle godine izazvalo je ponovno ubrzanje godišnje inflacije u većem delu Evropske unije. Eurostat je najavio da će 17. januara objaviti ažurirane podatke za inflaciju u decembru, dok će se čelnici ECB sastati 25. januara, kada će razgovarati o monetarnoj politici.

Kada je reč o rastu u evrozoni, De Gindos je naveo da je bio razočaravujući. Ekonomska aktivnost evrozone blago je usporena u trećem kvartalu prošle godine, a naročito građevinarstvo i proizvodnja. On predviđa da će u narednim mesecima doći do pada u sektoru usluga, zbog slabije aktivnosti u ostatku privrede, kao i da će stopa nezaposlenosti od 6,4 odsto ostati blizu istorijskog minimuma.

Što se tiče finansijskih i monetarnih uslova, potpredsednik ECB naveo je da se dosadašnja povaćanja kamatnih stope snažno prenose na uslove finansiranja. Poslovni krediti se izdaju prema kamatnoj stopi koja je viša od pet odsto. Teški uslovi finansiranja šire se kroz privredu, smanjujući potražnju i pomažu smanjenju inflacije.

  • BLIZANAC

    10.1.2024 #1 Author

    Onda će to usloviti i kod nas rast inflacije

    Odgovori

  • MAXMAD

    10.1.2024 #2 Author

    inflacije, deflacije, stabilaizacije….

    Odgovori

  • GAGA

    10.1.2024 #3 Author

    Mi nismo EU to nas ne zanima

    Odgovori

  • mile

    10.1.2024 #5 Author

    Inflacija raste svuda

    Odgovori

  • SHALIMAR

    10.1.2024 #6 Author

    Kako god,mi tu nista ne mozemo da promenimo…

    Odgovori

  • KIMCHI

    10.1.2024 #7 Author

    Ma samo napred, idemo jos jace

    Odgovori

  • STEPA

    11.1.2024 #8 Author

    Znači i kod nas će

    Odgovori

  • SENSEI

    11.1.2024 #9 Author

    Evrozoni preti inflacija a kod nas je kriza inflacija bila i pre Evra

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...