Neke banke smanjile troškove pozajmljivanja novca

Delimični oporavak kreditiranja u evrozoni u februaru

BankeEUNovac

28.3.2024 14:15 Autor: Vladimir Jokanović 1

Delimični oporavak kreditiranja u evrozoni u februaru Delimični oporavak kreditiranja u evrozoni u februaru
Bankarsko kreditiranje privatnog sektora u evrozoni vratilo se rastu u februaru, što potenijalno predstavlja znak da je nedavni pad kreditiranja bio najniža tačka i... Delimični oporavak kreditiranja u evrozoni u februaru

Bankarsko kreditiranje privatnog sektora u evrozoni vratilo se rastu u februaru, što potenijalno predstavlja znak da je nedavni pad kreditiranja bio najniža tačka i da sledi oporavak.

Optimistički znak za stagnirajuću ekonomiju evrozone je da je kreditiranje privatnog sektora poraslo za 34 milijarde evra u februaru u odnosu na prethodni mesec, prema podacima koje je u četvrtak objavila Evropska centralna banka, prenosi Financial Times.

Godišnji rast kreditiranja privatnog sektora u evrozoni, isključujući sekjuritizaciju (finansijski proces transformacije potraživanja ili aktive), porastao je sa 0,4 odsto u januaru na 0,7 procenata u februaru.

Pozajmice banaka opale su otkako je ECB prošle godine povisila referentnu kamatnu stopu na depozite na četiri odsto. Budući da se očekuje da će ECB od juna početi da snižava stopu, neke banke počele su da smanjuju troškove pozjmljivanja.

Prema izveštaju ECB, godišnja stopa ukupnih kredita rezidentima evrozone iznosila je negativnih oko -0,3 odsto u februaru, u poređenju sa -0,4 procenta u januaru. Godišnja stopa kreditiranja javnog sektora bila je -2,8 odsto u februaru, dok je u januaru iznosila takođe -2,4 odsto.

Među sektorima zaduživanja, godišnja stopa rasta prilagođenih kredita stanovništvu u februaru iznosila je oko 0,3 procenta, što je nepromenjeno u odnosu na prethodni mesec. Godišnja stopa rasta prilagođenih kredita nefinansijskim preduzećima porasla je na 0,4 odsto u februaru sa 0,2 odsto u januaru.

  • AJA

    28.3.2024 #1 Author

    Ako je tacno, to je zaista odlicno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...