Fabrike smanjile broj zaposlenih deveti mesec zaredom

Aktivnost u industriji evrozone smanjena i u februaru

EU

2.3.2024 09:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Aktivnost u industriji evrozone smanjena i u februaru Aktivnost u industriji evrozone smanjena i u februaru
Proizvodna aktivnost u evrozoni smanjila se i u februaru, 20. mesec zaredom, odražavajući ustaljenu slabu potražnju i posrtanje Nemačke, pokazao je izveštaj S&P Globala.... Aktivnost u industriji evrozone smanjena i u februaru

Proizvodna aktivnost u evrozoni smanjila se i u februaru, 20. mesec zaredom, odražavajući ustaljenu slabu potražnju i posrtanje Nemačke, pokazao je izveštaj S&P Globala.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u industriji evrozone pao je u februaru 0,1 bod u odnosu na januar, na 46,5 poena, objavila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izveštaj za S&P Global.

Vrednost indeksa zadržala se tako ispod 50 bodova 20. mesec zaredom, signalizirajući pad aktivnosti, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Aktivnost u industriji evrozone smanjila se zbog oštrog pada u Nemačkoj.

„Najbolje rezultate beležila je periferija evrozone, pa su tako Grčka i Irska zabeležile najsnažniji rast u 24, odnosno 20 meseci“, konstatovali su u HCOB-u.

Oni su izdvojili Španiju, čija je industrija zabeležila rast aktivnosti prvi put u gotovo godinu.

Fabrike u evrozoni smanjile su broj zaposlenih deveti mesec zaredom, a proizvodnju su odražavale realizacijom starih porudžbina, kao što čine već gotovo dve godine.

Indeks novih porudžbina zadržao se ispod 50 bodova, signalizirajući slabljenje potražnje za industrijskom robom 22. mesec zaredom.

Tračak nade dala su postojana očekivanja menadžera o povećanju proizvodnje u narednim mesecima, prema vrednosti odgovarajućeg indeksa od 57,1 bod, nepromenjenoj u odnosu na januar, kada je dostigla najvišu vrednost od prošlogodišnjeg aprila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...