Indeks poslovnih aktivnosti na devetomesečnom maksimumu

Izgledi za ekonomiju evrozone bolji od očekivanih

EUU fokusu

21.3.2024 13:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

Izgledi za ekonomiju evrozone bolji od očekivanih Izgledi za ekonomiju evrozone bolji od očekivanih
Izgledi za ekonomiju evrozone poboljšali su se nakon što je aktivnost u uslužnim kompanijama porasla, dok je nedavni pad u proizvodnji ublažen, pokazalo je... Izgledi za ekonomiju evrozone bolji od očekivanih

Izgledi za ekonomiju evrozone poboljšali su se nakon što je aktivnost u uslužnim kompanijama porasla, dok je nedavni pad u proizvodnji ublažen, pokazalo je stručno istraživanje.

S&P Global kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u evrozoni, koji meri poslovnu aktivnost širom evropske monetarne unije, porastao je na devetomesečni maksimum od 49,9 sa 49,2 prošlog meseca. Ekonomisti koje je anketirao Reuters, prognozirali su rast na 49,7.

Februar je bio deseti uzastopni mesec u kojem je evrozona imala očitavanje PMI ispod granice od 50 koja razdvaja kontrakciju od ekspanzije. PMI raste pet meseci zaredom što ukazuje da se izgledi za evrozonu poboljšavaju nakon što je ekonimija stagnirala u većem delu prošle godine.

Stručnjaci ocenjuju da je rast PMI ohrabrujući, ali da ne treba očekivati da će uticati na porast BDP-a u prvom kvartalu. Zamah se povećava u uslužnom sektoru gde je PMI porastao sa 50,2 na 51,1. Poslovna aktivnost u sektoru usluga postepeno raste i preduzeća postaju sve optimističnija u pogledu izgleda.

Proizvodnja nastavlja da stagnira, jer broj novih porudžbina i dalje opada, iako se tempo pada ublažava. Rast BDP-a evrozone, koji je manje više stagnirao od leta 2022. godine, mogao bi blago da se oporavi do leta. Uz očekivano oprezno smanjenje kamatnih stopa, investiciono okruženje takođe bi trebalo da ponovo postane privlačno, iako je ekonomija trenutno slaba.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...