Bugarska ima realne šanse

Evrozona dobija još jednu članicu

EURegionVesti

27.2.2024 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evrozona dobija još jednu članicu Evrozona dobija još jednu članicu
Bugarska ima realne šanse da se pridruži evrozoni 2025. godine jer će moći da ispuni sve uslove za članstvo. To je rekao ministar finansija... Evrozona dobija još jednu članicu

Bugarska ima realne šanse da se pridruži evrozoni 2025. godine jer će moći da ispuni sve uslove za članstvo. To je rekao ministar finansija Asen Vasilev posle neformalnog sastanka ministara ekonomije i finansija u Gentu prošle nedelje.

„Pratimo plan za evro“, rekao je Asen Vasilev, ministar finansija u Bugarskoj, nakon sastanka sa Kristin Lagard (Christine Lagarde) iz Evropske centralne banke (ECB), predsednikom Evrogrupe Paskalom Donahjuom (Paschal Donohoe), komesarom za ekonomiju Paolom Đentilonijem (Paolo Gentiloni) i komesarom za trgovinu Valdisom Dombrovskisom, piše B92.

„Sve prognoze – i Evropske komisije (EK) i ECB-a pokazuju da će poslednji kriterijum koji nismo ispunili – kriterijum inflacije – biti ispunjen 2024. godine, čime se članstvo otvara 2025. godine“, dodao je Vasilev, a preneo medija centar Ministarstva finansija.

Prema njegovim rečima, pridruživanje evrozoni zahteva stabilno političko okruženje i regularnu vladu, što znači da bi rotacija vlade između vladajućih formacija – Nastavljamo promene – Demokratska Bugarska (PP-DB) i GERB – trebalo da se desi u martu. Premijer PP-DB Nikolaj Denkov prepustio bi tu funkciju sadašnjoj ministarki unutrašnjih poslova Mariji Gabrijel (GERB).

„Ceo zakonodavni program je već usvojen, odnosno od sada nemamo zakonskih prepreka. Ostaje samo zakon o usvajanju evra, koji je trenutno u konsultaciji sa Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom“, prokomentarisao je Vasilev.

Ministar finansija je dodalo da je Bugarska prošle godine imala deficit od 2,2 odsto, što je u granicama dozvoljenog.

„Ove godine smo ponovo u kriterijumima, da bismo mogli da nastavimo finansijsku politiku i intenzivan rad na uvođenju evra, neophodna je politička stabilnost“, rekao je on. Odgovarajući na pitanje, ministar finansija je rekao da ECB i EK predviđaju prosečnu godišnju inflaciju ove godine oko tri odsto.

Pre mesec dana, Denkov je nagovestio da Bugarska možda neće ući u evrozonu 1. januara 2025, već 1. jula iste godine. Razlog je taj što ECB može dati zemlji još nekoliko meseci da svoju inflaciju stavi pod kontrolu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...