Preliminarni podaci Eurostata za poslednji kvartal 2023.

Evrozona za dlaku izbegla recesiju

EU

30.1.2024 11:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Evrozona za dlaku izbegla recesiju Evrozona za dlaku izbegla recesiju
Evrozona neočekivano je izbegla pad u recesiju, uprkos smanjenju nemačke privrede i stagnacije u Francuskoj u poslednjem kvartalu prošle godine, saopštio je u utorak... Evrozona za dlaku izbegla recesiju

Evrozona neočekivano je izbegla pad u recesiju, uprkos smanjenju nemačke privrede i stagnacije u Francuskoj u poslednjem kvartalu prošle godine, saopštio je u utorak Eurostat.

Prema preliminarnim podacima evropske statističke agencije, BDP u evrozoni stagnirao je u četvrtom kvartalu, što je bolje od očekivanog pada od 0,1 odsto koji su najavili analitičari dok se evropske ekonomije suočavaju sa visokim kamatnim stopama i oslabljenom inostranom potražnjom.

Evrozona je izbegla recesiju zahvaljujući snažnijem rastu u Italiji (0,2 odsto), Belgiji i Letoniji (0,4 odsto), Španiji (0,6 odsto) i Portugalu (0,8 odsto) čime je nadoknađen gubitak u Nemačkoj (-0,3 odsto). Najoštriji pad BDP-a od -0,7 odsto zabeležen je u Irskoj.


Evropska centralna banka podigla je kamatne stope na rekordno visok nivo u poslednjih godinu i po dana, stvarajući strože finansijske uslove širom evrozone koji su pomogli u hlađenju inflacije sa maksimuma od 10,6 odsto u oktobru 2022. godine na 2,9 odsto u decembru prošle godine.

Na godišnjem nivou, desezonirani BDP porastao je za 0,1 odsto u evrozoni i 0,2 odsto u celoj EU. Najnoviji podaci o inflaciji evrozone biće objavljeni u četvrtak.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...