Prema rezultatima mesečne ankete S&P Global

Blagi znakovi oporavka poslovnih aktivnosti u evrozoni

EUVesti

23.11.2023 13:15 Autor: Vladimir Jokanović 1

Blagi znakovi oporavka poslovnih aktivnosti u evrozoni Blagi znakovi oporavka poslovnih aktivnosti u evrozoni
Ekonomija evrozone pokazala je znakove podizanja u pomno praćenom poslovnom istraživanju koje je probudilo nadu u oporavak nakon blagog poboljšanja nivoa aktivnosti kompanija, uprkos... Blagi znakovi oporavka poslovnih aktivnosti u evrozoni

Ekonomija evrozone pokazala je znakove podizanja u pomno praćenom poslovnom istraživanju koje je probudilo nadu u oporavak nakon blagog poboljšanja nivoa aktivnosti kompanija, uprkos tome što je ostala na teritoriji kontrakcije.

Mesečna anketa koju je sproveo S&P Global među menadžerima nabavke širom evrozone pokazala je ublažavanje tempa pada novih porudžbina i proizvodnje, prenosi Financial Times. Aktivnost je u novembru pala brže u proizvodnom sektoru nego u sektoru usluga, ali je tempo pada u oba slučaja ublažen u odnosu na prošli mesec.

Kompozitni indeks menadžera nabavke HCOB u evrozoni, mera aktivnosti kompanija širom monetarne unije 20 zemalja, porastao je na dvomesečni maksimum od 47,1, nakon što je aktivnost posatala manje negativna u uslugama i proizvodnji.

Očitavanje je ostalo ispod granice 50, koja razdvaja kontrakciju od ekspanzije. To je bilo ipak bilo više nego što su očekivali ekonomisti u anketi agencije Reuters, koji su prognozirali očitavanje od 46,9. HCOB je porastao sa 46,5 koliko je očitano u oktobru.

Zvaničnici Evropske centralne banke očekuju da će se privreda oporaviti jer plate rastu brže od inflacije, što će povećati potrošačku moć domaćinstava, uprkos višim troškovima zaduživanja.

  • SUNCE

    24.11.2023 #1 Author

    Ma kakav oporavak. U to uopšte ne verujem. Nemačka smanjuje socijalni fond da bi krila rupe u budžetu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...