povećava se udeo kredita gubitaškim firmama

Posrnuli sektor komercijalnih nekretnina u evrozoni mogući rizik za banke

EUInvesticijeNekretnineNovac

22.11.2023 11:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Posrnuli sektor komercijalnih nekretnina u evrozoni mogući rizik za banke Posrnuli sektor komercijalnih nekretnina u evrozoni mogući rizik za banke
Podignute kamatne stope u evrozoni i slabija profitabilnost sektora komercijalnih nekretnina u narednim godinama mogli bi dovesti pod znak pitanja povrat kredita i izložiti... Posrnuli sektor komercijalnih nekretnina u evrozoni mogući rizik za banke

Podignute kamatne stope u evrozoni i slabija profitabilnost sektora komercijalnih nekretnina u narednim godinama mogli bi dovesti pod znak pitanja povrat kredita i izložiti banke riziku, utvrdila je Evropska centralna banka (ECB).

Cene komercijalnih nekretnina u Evropi padaju zbog slabe ekonomije i visokih kamatnih stopa i predstavljaju izazov za profitabilnost i poslovni model celog sektora, navodi se u izveštaju ECB o finansijskoj stabilnosti.

Oni su upozorili da taj sektor ne predstavlja sistemski rizik za zajmodavce jer nije dovoljno velik, ali bi mogao pojačati šokove u finansijskom sistemu i značajno uticati na široku lepezu finansijskih kompanija, od investicionih fondova do osiguravača, prenosi Mina.

„Ponude komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničene, što znači da verovatno neće same po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogle bi odigrati ulogu značajnog pojačala“, kazali su iz ECB.

Banke su nakon razgovora sa supervizorima u ECB-u odlučile da smanje izloženost posrnulom austrijskom divu u sektoru nekretnina Signa Groupu, tvrde izvori.

Sredinom godine Signa Group je bankama u Austriji dugovao oko 2,2 milijarde evra, a dve trećine tog iznosa činli su krediti Raiffeisen Bank International (RBI) i UniCreditove Bank Austria.

Nemačka građevinska kompanija Lupp obustavila je početkom meseca gradnju solitera u Hamburgu budući da je investitor Signa kasnio s plaćanjem.

ECB je navela da hipotekarni stambeni krediti čine oko 30 odsto bankarskih, a krediti za komercijalne nekretnine oko deset odsto.

U prvoj polovini godine broj transakcija s komercijalnim nekretninama gotovo je prepolovljen u odnosu na isti prošlogodišnji period, što otežava procenu kretanja cena. Teško je reći koliko su cene pale, ali kretanje cena dionica kompanija za nekretnine na berzama navodi na zaključak da je pad značajan, ističu, dodajući da je cena akcije najvećih rentijera komercijalnog prostora u evrozoni niža i do 30 odsto od neto vrednosti imovine po akciji.

Uzorak bankarskih kredita ovakvim kompanijama implicira da bi podizanje troškova finansiranja moglo udvostručiti udeo kredita gubitaškim firmama na čak 26 odsto, izračunali su u ECB.

Od jula prošle godine do sredine septembra ECB je podigla kamatne stope u evrozoni za čak 4,5 procentnih bodova kako bi ograničavanjem potrošnje obuzdala inflaciju.

Zadrže li se kamatne stope na sadašnjem nivou i naredne dve godine i budu li kompanije prisiljene da reprogramiraju sve kredite koji dospevaju na naplatu, udeo takvih kredita porašće na 30 odsto, komentarišu u ECB.

  • SUNCICA

    26.11.2023 #1 Author

    Ipak nekretnine dosta uticu na rad banaka, dosta se uzima preko kredita

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...