Usled nižih cena uvoza energije i povećanog izvoza

Rekordno visok mesečni trgovinski suficit evrozone

EU

19.3.2024 10:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rekordno visok mesečni trgovinski suficit evrozone Rekordno visok mesečni trgovinski suficit evrozone
Mesečni trgovinski suficit evrozone porastao je na rekordno visok nivo na početku godine zahvaljujući oštrom padu cena uvoza energenata i rastu izvoza. Bilans robne... Rekordno visok mesečni trgovinski suficit evrozone

Mesečni trgovinski suficit evrozone porastao je na rekordno visok nivo na početku godine zahvaljujući oštrom padu cena uvoza energenata i rastu izvoza.

Bilans robne razmene za zonu jedinstvene valute dostigao je suficit od 28 milijardi evra u januaru na sezonski i kalendarski prilagođenoj osnovi, što je najviši nivo od kada je Eurostat počeo da prati podatke 2002. godine, prenosi Financial Times.

Prošle godine evrozona je zabeležila trgovinski suficit od 64 milijarde evra, što je značajno poboljšanje u odnosu na rekordnih 335 milijardi evra trgovinskog deficita koji je pretrpela kada su 2022. godine naglo porasle cene gasa i nafte zbog rata u Ukrajini.

Analitičari navode da najnoviji sugerišu da se očekuje značajno povećanje neto trgovine za evrozonu u prvom kvartalu, prognozirajući blago usporavanje neto izvoza. Trgovinski bilans evrozone ne čini se održivim, upozoravaju stručnjaci, jer je deficit evrozone sa državama članicama OPEC-a pao na trogodišnji minimum od 608 miliona evra.

Izvoz evrozone u januaru porastao je za 2,1 procenat u odnosu na prethodni mesec, podstaknut rastom isporuka na većinu tržišta, osim u SAD. Uvoz u evrozonu opao je za četiri odsto na mesečnom nivou u januaru, uz nagli pad isporuka sa većine tržišta, uključujući Aziju, SAD i članice OPEC-a.

Trgovinski bilans evrozone sa Kinom poboljšao se u januaru na deficit od 10,6 milijardi evra, što je najniži nivo u poslednje tri godine, usled oštrog mesečnog pada isporuka iz Kine i blagog rasta izvoza u drugom smeru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...