smanjen 2,1 odsto u odnosu na jun

Nemački izvoz u julu pao prvi put u četiri meseca

BiznisNovacSvetU fokusuVesti

3.9.2022 11:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Nemački izvoz u julu pao prvi put u četiri meseca Nemački izvoz u julu pao prvi put u četiri meseca
Nemački izvoz pao je u julu prvi put u četiri meseca, odražavajući smanjene isporuke u Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusiju, pokazali su preliminarni... Nemački izvoz u julu pao prvi put u četiri meseca

Nemački izvoz pao je u julu prvi put u četiri meseca, odražavajući smanjene isporuke u Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusiju, pokazali su preliminarni statistički podaci.

Izvoz je u julu prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima smanjen 2,1 odsto u odnosu na jun, na 131,3 milijarde evra, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz. Pao je i uvoz, 1,5 odsto na 125,9 milijardi evra.

Spoljnotrgovinski bilans za jul pokazao je suficit od 5,4 milijarde evra, manji 13 odsto nego u junu. U julu prošle godine iznosio je 17,5 milijardi evra. Na godišnjem nivou izvoz je porastao 14,3 odsto, a uvoz 29,3 odsto.

U prvih sedam ovogodišnjih meseci vrednost nemačkog robnog izvoza dostigla je 886,9 milijardi evra, što je 13,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine, uprkos ratu u Ukrajini i padu izvoza u Rusiju.

Nemačka je u trgovinske partnere u EU izvezla robu u vrednosti od 73,4 milijarde evra ili jedan odsto više nego u junu. Uvoz iz te grupe zemalja smanjen je 1,2 odsto na 62,1 milijarde evra.

Vrednost robe izvezene u zemlje evrozone iznosila je ukupno 51,2 milijarde evra, što je povećanje od 1,4 odsto. Uvoz je smanjen 2,6 odsto na 41,9 milijardi evra.

Izvor: Unsplash.com

Vrednost izvoza u zemlje EU koje nisu u evrozoni zadržala se na nivou iz juna i iznosila je 22,2 milijarde evra. Vrednost uvoza porasla je 1,9 odsto na 20,2 milijarde evra.

Izvoz robe u zemlje izvan EU u julu se smanjio 5,6 odsto na 58 milijardi evra. Uvoz je pao 1,8 odsto na 63,8 milijardi evra.

Najviše su nemačke kompanije izvozile u SAD, ali je vrednost robnog izvoza pala 13,7 odsto u odnosu na jun, na 12,3 milijarde evra.

Izvoz u Rusiju smanjen je 15,1 odsto na milijardu evra. Još je više pao uvoz, 17,4 odsto na 2,9 milijardi evra. Izvoz u Kinu, drugu najveću ekonomiju, gotovo je stagnirao i iznosio je 8,9 milijardi evra. Kina je bila i glavni izvor nemačkog uvoza, ali je njegova vrednost pala 11,5 odsto u odnosu na jun, na 15,1 milijardu evra.

Smanjen je i uvoz iz SAD-a, 7,6 odsto na 7,9 milijardi evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...