presuda dobra vest za rafineriju u Švedu

Nemački sud podržao odluku o preuzimanju kontrole nad jedinicama Rosnefta

EUFirme u fokusuSvetVesti

14.3.2023 19:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemački sud podržao odluku o preuzimanju kontrole nad jedinicama Rosnefta Nemački sud podržao odluku o preuzimanju kontrole nad jedinicama Rosnefta
Nemački Savezni sud je u utorak potvrdio odluku vlade iz prošle godine da dve podružnice Rosnefta stavi pod kontrolu nemačkih vlasti, odbacivši pritužbe tog... Nemački sud podržao odluku o preuzimanju kontrole nad jedinicama Rosnefta

Nemački Savezni sud je u utorak potvrdio odluku vlade iz prošle godine da dve podružnice Rosnefta stavi pod kontrolu nemačkih vlasti, odbacivši pritužbe tog ruskog naftnog giganta.

Savezni upravni sud je utvrdio da je zakonita odluka od sredine septembra da se Rosneft Deutschland GmbH i Rosneft Refining and Marketing GmbH stave pod upravu nemačke nadležne Federalne agencije.

To „starateljstvo“ koje je prvobitno nametnuto do 15. marta, dalo je nemačkim vlastima kontrolu nad tri rafinerije u ruskom vlasništvu u Nemačkoj.

Rosneft je u to vreme činio oko 12 odsto nemačkih kapaciteta za preradu nafte, uvozeći naftu u vrednosti od nekoliko stotina miliona evra svakog meseca, po podacima nemačke vlade.

Kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) je u septembru rekao da vlada „osigurava da Nemačka bude snabdevena naftom i na srednji i dugi rok“. On je rekao da se to posebno odnosi na rafineriju u Švedu, na granici s Poljskom, severoistočno od Berlina, koja obezbeđuje naftne derivate za glavni grad i veći deo severoistočne Nemačke.

Foto: Unsplash.com

U pritužbama na taj potez vladi je zamereno što je to uradila bez prethodnog saslušanja Rosnefta, uz obrazloženje da za to nije dat dovoljan razlog i da je bio nesrazmeran.

Sud je utvrdio da, u datim okolnostima, vlada nije bila obavezna da sasluša Rosneft pre postupanja. U odluci se navodi da naznake mogućeg povlačenja kapitala zasnivaju strahovanje da bi te podružnice mogle propasti što je vlada već pokušala da izbegne s bivšom nemačkom jedinicom gasne kompanije Gazprom preuzimajući kontrolu nad njom.

Nemačka je kasnije nacionalizovala bivšu jedinicu Gazproma, koja je preimenovana u „Securing Energy for Europe“.

Nemačko Ministarstvo ekonomije je pozdravilo sudsku presudu o Rosneftu donetu u četvrtak i saopštilo da planira da produži „starateljstvo“ nad podružnicama Rosnefta za još šest meseci.

Ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) je u saopštenju naveo da je presuda „dobra vest za sigurnost snabdevanja“ i za rafineriju u Švedu.

  • Jovana24

    14.3.2023 #1 Author

    Jel ovo stvarno, da se otme tudja imovina i jos pozdravljaju takve odluke kao legitimne…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...