pod saveznom upravom za mrežne sisteme biće tri velike rafinerije

Berlin preuzima nemački Rosneft

EUSvetU fokusuVesti

16.9.2022 12:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Berlin preuzima nemački Rosneft Berlin preuzima nemački Rosneft
Nemačka vlada odlučila je da preuzme kontrolu nad kompanijom Rosneft Deutschland i nad udelom koji ona ima u tri rafinerije nafte u Nemačkoj, saopštilo... Berlin preuzima nemački Rosneft

Nemačka vlada odlučila je da preuzme kontrolu nad kompanijom Rosneft Deutschland i nad udelom koji ona ima u tri rafinerije nafte u Nemačkoj, saopštilo je ministarstvo privrede.

Da osigura funkcionisanje rafinerija nafte PCK u Švetu, MiRo u Karlsrueu i Bayernoil u Foburgu, vlada je odlučila da uvoznike sirove nafte Rosneft Deutschland (RDG) i RN Refining and marketing (RNRM) stavi pod upravu savezne agencije za mrežne sisteme. Prinudna uprava kreće odmah i za početak je ograničena na šest meseci. Troškove snosi preduzeće koje se stavlja pod upravu.

U pozadini odluke je embargo na uvoz ruske nafte zbog rata u Ukrajini, koji stupa na snagu 1. januara, piše agencija DPA.

Ruski operater rafinerija Rosneft, prema ranijim navodima nemačkog ministarstva privrede, nije previše zainteresovan da one rade bez ruske nafte. Na nemačku filijalu otpada ukupno oko 12 odsto nemačkih kapaciteta za rafinisanje nafte, što je čini jednim od najvećih prerađivača u zemlji.

Privremena uprava je odgovor na opasnost koja preti bezbednom snabdevanju energentima i jedan od glavnih elemenata za očuvanje rafinerije PCK u Švetu. Za Švet se, pored toga, priprema i „sveobuhvatni paket budućih mera,“ koji treba da pokrene transformaciju regiona i pomogne rafineriji da se obezbedi snabdevanje naftom alternativnim putevima.

Rafinerija PCK Švet trenutno zavisi od dotoka ruske nafte kroz naftovod Družba. Ta rafinerija snabdeva gorivom velike delove severoistočne Nemačke.

Nemačke filijale ruskog državnog naftnog koncerna Rosneft, RDG i RNRM, prema podacima ministarstva privrede, mesečno iz Rusije u Nemačku uvezu sirovu naftu vrednu više stotina miliona evra.

Razlog za preuzimanje je i što je zbog statusa vlasnika redovno poslovanje rafinerija bilo pod znakom pitanja.

Glavni poslovni partneri, kao što su dobavljači, osiguranja, banke, IT kompanije, ali i kupci, više nisu bili spremni da sarađuju sa Rosneftom – i to ni sa rafinerijama u kojima Rosneft ima udeo, niti sa njegovim nemačkim filijalama RDG i RNRM.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...