NEMCI LOME OTPOR MAĐARA I POLJAKA ZBOG EVROPSKOG BUDŽETA Očekuje se bura na samitu lidera EU

EUManifestacijeU fokusuVesti

19.11.2020 12:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

NEMCI LOME OTPOR MAĐARA I POLJAKA ZBOG EVROPSKOG BUDŽETA Očekuje se bura na samitu lidera EU NEMCI LOME OTPOR MAĐARA I POLJAKA ZBOG EVROPSKOG BUDŽETA Očekuje se bura na samitu lidera EU
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je uoči online samita lidera Evropske unije da je predloženi mehanizam uslovljavanja isplata iz budžeta poštovanjem vladavine prava „političko... NEMCI LOME OTPOR MAĐARA I POLJAKA ZBOG EVROPSKOG BUDŽETA Očekuje se bura na samitu lidera EU

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je uoči online samita lidera Evropske unije da je predloženi mehanizam uslovljavanja isplata iz budžeta poštovanjem vladavine prava „političko i ideološko oružje“ osmišljeno da bi se ucenjivale i kažnjavale zemlje koje odbijaju evropsku migrantsku politiku.  

Podsetimo, Mađarska i Poljska uložile su veto na proceduru usvajanja sedmogodišnjeg budžeta i stimulativnog finansijskog plana oporavka, ukupne vrednosti veće od 1.800 milijardi evra. Problem je nastao kada je celokupan finansijski paket osiguran takozvanim novim mehanizmom vladavine prava prema predlogu evropskih institucija. Reč je o blokadi višegodišnjeg budžeta (2021-2027) EU u iznosu 1.074 milijarde evra i fonda za ekonomski oporavak EU od posledica pandemije korona virusa u vrednosti 750 milijardi evra.

Foto: Tanjug/AP

„Samo onim zemljama koje puštaju migrante Brisel priznaje vladavinu prava. Oni koji štite svoje granice ne mogu se kvalifikovati kao zemlje sa vladavinom prava. Jednom kada ovaj predlog bude usvojen više neće postojati prepreka da se deo zajedničkih fondova država članica veže za podšku migracijama i da se finansijska sredstva koriste za ucenjivanje država koje se protive migraciji“, rekao je Orban u izjavi za nacionalnu agenciju MTI, prenose mediji.

Mehanizam predviđa da se odluka o kažnjavanju neke države članice eventualnim smanjenjem ili prekidom finansiranja zbog nepoštovanja vladavine prava donosi kvalifikovanom većinom na predlog Evropske komisije. Budimpešta i Varšava nisu zadovoljne takvim načinom glasanja, tvrdeći da su se na samitu EU u julu u Briselu, kada je postignut dogovor o finansijskom paketu, dogovorili drugačije.

Na stranu Mađarske i Poljske stao je premijer Slovenije, Janez Janša, koji je u pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu (Charles Michel) naveo da neke političke grupe otvoreno prete upotrebom instrumenta, koji se pogrešno naziva „vladavina prava“ kako bi preglasavanjem disciplinovali pojedine države članice. „Vladavina prava znači da bi nesporazum trebalo da rešava nezavisni sud, a ne politička većina bilo koje druge institucije“, napisao je Janša, prenosi Euractiv.

Prema nezvaničnim saznanjima iz izvora Biznis.rs u Briselu na video samitu u četvrtak očekuje se burna rasprava i pritisak Nemačke na Poljsku i Mađarsku da prihvate novi mehanizam. U slučaju da to ne prođe, nije isključeno da će EU ipak aktivirati krizni fond od 750 milijardi evra bez Mađara i Poljaka, a da će dogovor o budžetu biti odložen za kasnije. Druge teme, uključujući pregovore o Brexitu, pomerene su u drugi plan dnevnog reda samita.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...