Kakve su navike evropskih potrošača

Nemci vole gotovinu

BankeEUNovacVesti

3.5.2021 10:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemci vole gotovinu Nemci vole gotovinu
Uprkos povećanom korišćenju kartica tokom korona krize, Nemci i dalje radije plaćaju gotovinom u odnosu na građane drugih evropskih zemalja. Samo 38 odsto njih... Nemci vole gotovinu

Uprkos povećanom korišćenju kartica tokom korona krize, Nemci i dalje radije plaćaju gotovinom u odnosu na građane drugih evropskih zemalja. Samo 38 odsto njih želi da plati karticom prilikom kupovine, dok u Švedskoj tu naviku ima 72 odsto kupaca, u Finskoj 70 odsto i Norveškoj – 67 odsto, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Prema rezultatima navedene ankete, skoro svaka druga osoba u Nemačkoj (49 procenata) i dalje više voli da plaća gotovinom. Žene posebno preferiraju gotovinsko plaćanje u supermarketu (52 procenta), a tu naviku ima i 45 procenata muškaraca. U Švedskoj, s druge strane, samo devet odsto koristi gotovinu , u Finskoj 15 odsto. Jedino je u Austriji  gotovina skoro jednako popularna među 47 procenata stanovništva, kao i u Nemačkoj.

Plaćanje pametnim telefonom takođe je relativno malo cenjeno u ovoj zemlji, Prema istraživanju, samo devet odsto Nemaca u prodavnicama plaća mobilnim telefonom. Žene zaostaju za muškarcima. Naime, devet odsto muškaraca u Nemačkoj voli da plaća svojim mobilnim telefonom, dok tu naviku ima sedam odsto žena.  Inovativni načini plaćanja, međutim, posebno su popularni kod mladih od 26 do 35 godina: 16 posto ove grupe kaže da u supermarketu voli da plaća svojim mobilnim.

Istraživanje pokazuje i da se aplikacije za digitalno plaćanje najviše koriste u Australiji i Holandiji (po 17 procenata), Velikoj Britaniji (14 procenata) i SAD (13 procenata). Prema anketi, plaćanje pametnim satom, prepoznavanjem lica ili otiskom prsta koristi samo dva odsto nemačkih građana.

Tagovi
NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...