iako industrija beleži najbolji mesec od novembra 2020. godine

Nemoguće je proceniti da li je britanska ekonomija već ušla u recesiju

NovacSvetU fokusuVesti

15.7.2022 12:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemoguće je proceniti da li je britanska ekonomija već ušla u recesiju Nemoguće je proceniti da li je britanska ekonomija već ušla u recesiju
Ekonomija Velike Britanije verovatno će oslabiti u trećem tromesečju budući da je visoka inflacija zaustavila ličnu potrošnju, upozorio je Nacionalni institut za ekonomska i... Nemoguće je proceniti da li je britanska ekonomija već ušla u recesiju

Ekonomija Velike Britanije verovatno će oslabiti u trećem tromesečju budući da je visoka inflacija zaustavila ličnu potrošnju, upozorio je Nacionalni institut za ekonomska i društvena istraživanja (NIESR).

Bruto domaći proizvod trebalo bi u trećem tromesečju da padne 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri meseca kada je porastao 0,2 odsto, prognozirao je Institut u izveštaju objavljenom ove sedmice, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Na kraju godine aktivnosti bi trebalo dodatno da oslabe budući da će inflacija pritisnuti raspoloženje potrošača.

Statistički ured ONS objavio je da je britanska ekonomija u junu porasla 0,5 odsto, zahvaljujući učestalim posetama građana doktorskim ordinacijama nakon ukidanja epidemioloških mera i oporavka proizvodnje.

Službeni podaci otkrili su niži nivo aktivnosti u sektorima poput ugostiteljstva, maloprodaje i umetnosti, što upućuje na zaključak da je inflacija možda već nagrizla finansijski manevarski prostor domaćinstava.

„Ohrabruje što je industrija zabeležila najbolji mesec od novembra 2020. godine i što je graditeljstvo poraslo sedmi mesec zaredom“, rekao je glavni ekonomista NIESR-a Rori Mek Kvin (Rory MacQueen).

On je dodao da još nije moguće pouzdano proceniti da li je ekonomija u drugom tromesečju ušla u recesiju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...