Neizvesnost na tržištu energenata

Nemoguće predvideti trend cena nafte

BerzaBiznisInfrastrukturaNovacSrbijaSvetU fokusuVesti

28.2.2022 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemoguće predvideti trend cena nafte Nemoguće predvideti trend cena nafte
Cene nafte eskalirale su kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu jer su trgovci primorani da ugrađuju značajne premije na rizik povezane sa sukobom,... Nemoguće predvideti trend cena nafte

Cene nafte eskalirale su kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu jer su trgovci primorani da ugrađuju značajne premije na rizik povezane sa sukobom, prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Tržište je već krajnje zategnuto i ne može se lako nositi s problemima ponude i, osim eventualne reakcije određenih proizvođača s viškom kapaciteta, to se neće promeniti. Sa cenama nafte znatno iznad 100 dolara postavlja se pitanje koliko će daleko ići, piše Danas.

Postoji ogromna neizvesnost oko toga koliko će situacija postati loša u Ukrajini i kakav će to uticaj imati na zalihe nafte i gasa.

„Jednostavno je neodrživo da tržište ovako funkcioniše u dužem vremenskom roku“, kaže za Biznis.rs generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, komentarišući Uredbu Vlade Srbije o zamrzavanju cena naftnih derivata na mesec dana u trenutku kada je na svetskom tržištu cena nafte na maksimumu.

Podsetimo, uredbom od 12. februara ograničene su maloprodajne cene goriva na pumpama u Srbiji – evrodizela na 179 dinara, i benzina na 171 dinar.

U trenutku kada je doneta uredba cena nafte na svetskom tržištu bila je 91 dolar, a sada je 102 dolara za barel, bez naznaka da bi mogla da bude povoljnija.

On prenosi da mnoge zemlje Evrope uveliko razmatraju promenu poreskih zahvatanja, jer se može dogoditi da ovako visoke cene energenata utiču na ekonomiju i društvo u celini i da na taj način efekti po budžet budu gori nego da se država odrekne dela akciza.

  • Mike

    28.2.2022 #1 Author

    Kada prođu izbori kod nas, i odmrznu „predizborno zamrzavanje cena nafte“, gorivo će otići nebu pod oblake. Bilo bi dobro da predizborne kampanje traju sve vreme, ali svima…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...