Interese u trgovini energentima razdvojiti od geopolitike

Srbija ne bi trebalo da ima problem sa nabavkom ruskog gasa, ali cena će rasti posle juna

AnalizaInfrastrukturaSrbijaSvetU fokusuVesti

24.2.2022 18:40 Autor: Stefan Petrović 23

Srbija ne bi trebalo da ima problem sa nabavkom ruskog gasa, ali cena će rasti posle juna Srbija ne bi trebalo da ima problem sa nabavkom ruskog gasa, ali cena će rasti posle juna
Uprkos strahu oko snabdevanja gasom zbog sukoba Rusije i Ukrajine, prema rečima stručnjaka iz oblasti energetike Srbija bi trebalo da bude mirna, budući da... Srbija ne bi trebalo da ima problem sa nabavkom ruskog gasa, ali cena će rasti posle juna

Uprkos strahu oko snabdevanja gasom zbog sukoba Rusije i Ukrajine, prema rečima stručnjaka iz oblasti energetike Srbija bi trebalo da bude mirna, budući da ne uvozi gas ni preko Severnog toka niti preko Ukrajine.

Takođe, tu su i srpsko-ruske kompanije, kao i ugovor sa Rusijom o snabdevanju gasom po povoljnijoj ceni koji važi do juna ove godine.

Predsednik skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić kaže za Biznis.rs da je optimističan iz nekoliko razloga. Najpre, naša država je udaljena od žarišta zbivanja, a uz to se snabdevamo sa juga, Balkanskim tokom, zbog čega ne očekuje apsolutno nikakve probleme u lancu snabdevanja.

Ipak, kada je reč o tome kakvoj se ceni gasa možemo nadati, Vuletić kaže da ona svakako mora da raste, podsetivši da nam početkom juna ističe ugovor sa Rusijom kojim je dogovorena cena od 270 dolara za 1.000 kubnih metara ovog energenta.

„Bez obzira na to šta se dogovori nakon isteka ugovora, pošto je barel nafte skočio na 100 dolara i cena gasa mora da skoči. Prema tome, u junu će se razgovarati o ceni koja će svakako biti viša od 270 dolara“, naglašava Vuletić.

Cena će, pak, sve do juna biti ista i mi smo do tada, podvlači naš sagovornik, apsolutno zaštićeni. Kako kaže, zaštićena je, na primer, i Mađarska koja je sklopila ugovor o snabdevanju sa Gazpromom na 15 godina.

Gasovod
Foto: Pixabay.com

Kada je reč o međunarodnim okvirima, Vojislav Vuletić kaže da ko god ima dugoročne ugovore ne treba da brine o ceni na berzi. Oni koji nemaju dugoročne ugovore i koji su se, kako je rekao, igrali – dolaze u situaciju da sada, kada nema gasa, moraju da plaćaju nenormalnu cenu.

Kada je reč o ostalim energentima, naš sagovornik kaže da Srbija nema problema ni sa naftom, s obzirom na to da je Naftna industrija Srbije (NIS) srpsko-rusko preduzeće, što znači da nas Rusi snabdevaju i njome. Takođe, ocenjuje i da nemamo probleme ni sa ugljem, kao ni sa električnom energijom. Uprkos tome, poskupljenja na globalnom nivou povući će sa sobom rast cena finalnih proizvoda koji neće zaobići ni Srbiju.

„Zbog toga što su cene i nafte i gasa i električne energije na globalnom tržištu povećane, i kod nas će biti povećanja cena krajnjih proizvoda. Vi morate da prevezete neku robu, nafta je poskupela, benzin je poskupeo – to će sve da utiče na cene“, naglašava Vuletić.

On kaže i da na odluku o snabdevanju ruskim gasom ne treba da utiče aktuelna situacija i svrstavanje na stranu jedne od dveju zemalja, već interes.

„Moj interes je da kupim gas koji mi treba za grejanje naroda i industriju, a njihovo je da prodaju“, kaže Vuletić.

Upravo zbog ovog stava, naš sagovornik smatra da je ponašanje nemačkog kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) nedomaćinsko i da je političkom odlukom obustavio dolazak gasa do Nemačke, zbog čega najveću štetu trpi sama Nemačka, kao i da očekuje da će ova odluka pod pritiskom uskoro biti ukinuta.

„Mislim da će Šolc pod pritiskom iznutra da popusti, nakon čega će se nastaviti sa snabdevanjem. To je ipak bila politička, a ne ekonomska odluka“, zaključuje Vuletić.

I urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković smatra da je Srbija mirna što se tiče nabavke gasa, ali da će cene rasti u zavisnosti od političke situacije na globalnom nivou.

I upravo tako, cena gasa u Evropi porasla je danas za više od 40 odsto. Prema podacima berze ICE Futures, 1.000 kubnih metara gasa koštalo je više od 1.500 dolara.

Ona je istakla da poskupljenje nafte ne odgovara ni Americi ni Evropi. Suprotno tome, Rusija će, u slučaju da dođe do toga da ne može da proda gas u Evropi, naći nove kupce u drugim delovima sveta i prodavati ga po višim cenama.

Putniković je ocenila i da političari u Evropi nisu u dosluhu sa privredom, budući da je u Severni tok 2 osim Rusije ulagalo i 50 odsto evropskih kompanija.

  • TATJANA

    24.2.2022 #1 Author

    Posle juna, videcemo kako ce biti

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.2.2022 #2 Author

    To je sve pitanje,sta ce se i kako odvijati to cemo tek videti…

    Odgovori

  • STRELAC

    24.2.2022 #3 Author

    Vise Rusija treba Evropi neko obrnuto kada je u pitanju gas.Situacija je ipak nepovoljna za sve.

    Odgovori

  • VERA

    24.2.2022 #4 Author

    Za nas ce biti gasa ali pod kojim uslovima. Videcemo.

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    24.2.2022 #5 Author

    Bolje i da se ne oglašavamo.

    Odgovori

  • JANA

    24.2.2022 #6 Author

    Bas suprotbo mislim ,cene gasa imaju da budu paprene,a da li cemo imati probleme to cemo na zimu da vidimo

    Odgovori

  • DANIJELA

    24.2.2022 #7 Author

    Sa uvozom ne ali cena je problem naravno.

    Odgovori

  • SANJA

    24.2.2022 #8 Author

    Ma nista nije sigurno vise!

    Odgovori

  • ZVE84

    24.2.2022 #9 Author

    Ako neće imati problem čemu podizanje cene?

    Odgovori

  • TINA

    24.2.2022 #10 Author

    U samoj prvoj recenici je sve jasno, sta je pisac teksta hteo da kaze

    Odgovori

  • IVAN

    24.2.2022 #11 Author

    Tek ce da ima.

    Odgovori

  • MARE

    25.2.2022 #13 Author

    Upravo, prva recenica i to „ne bi trebalo“ uliva poverenje.

    Odgovori

  • BRANA19

    25.2.2022 #14 Author

    Kako god okreneš , sta god da bude , cene rastu…

    Odgovori

  • BRANA19

    25.2.2022 #15 Author

    Kako god se okrene. Sta god da bude , cene rastu…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    25.2.2022 #16 Author

    Nisam sigurna da je gospodin Vuletić u pravu. Svrstavanje na određenu stranu u trenutnom sukobu i te kako će uticati na cenu gasa koji će mo kupovati od Rusije.

    Odgovori

  • BOJANA

    25.2.2022 #17 Author

    Sve cene će da rastu.

    Odgovori

  • NATI29

    25.2.2022 #18 Author

    Nadamo se do juna da ce se trenutna situacija smiriti

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    25.2.2022 #19 Author

    Za sada nema i nadamo se da ce tako ostati

    Odgovori

    • STEFAN

      25.2.2022 #20 Author

      Nista vise nije sigurno tek cemo da vidimo

      Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    25.2.2022 #21 Author

    cena će rasti iz dana u dan ako bude i dalje sukoba a Srbija nije izuzetak poskupeće gas mnogo pre nego što se navodi u tekstu

    Odgovori

  • Lelica

    25.2.2022 #22 Author

    Do juna ko zna sta ce se sve desiti. Sve je krenulo naopako.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    26.2.2022 #23 Author

    U kakvoj smo poziciji sta god da ponude moramo da platimo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...