u junu smanjena proizvodnja kapitalnih dobara

Neočekivani pad nemačke industrijske proizvodnje za 1,3 odsto

SvetVesti

6.8.2021 16:04 Autor: Miljan Paunović 0

Neočekivani pad nemačke industrijske proizvodnje za 1,3 odsto Neočekivani pad nemačke industrijske proizvodnje za 1,3 odsto
Nemačka industrijska proizvodnja je neočekivano pala u junu, drugi mesec uzastopno, za 1,3 odsto u odnosu na maj, objavio je danas Federalni zavod za... Neočekivani pad nemačke industrijske proizvodnje za 1,3 odsto

Nemačka industrijska proizvodnja je neočekivano pala u junu, drugi mesec uzastopno, za 1,3 odsto u odnosu na maj, objavio je danas Federalni zavod za statistiku, Destatis.

Stopa pada industrijske proizvodnje u maju revidirana je naniže na 0,8 procenata, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Junski pad industrije je, prema statističkim podacima, bio vođen smanjenjem proizvodnje kapitalnih dobara, poput mašina i vozila, za 2,9 odsto.

Proizvodnja robe široke potrošnje je, s druge strane, nastavila uzlazni trend sa stopom rasta od 3,4 procenta.

U tromesečju april-jun, nemačka industrijska proizvodnja je opala na kvartalnom nivou za 0,6 procenata, pri čemu je najveći pad od 11,2 odsto zabeležila automobilska industrija.

Pored nestašice drvne građe koja je uticala na građevinsku industriju, ukupnom padu su doprinela i uska grla u snabdevanju poluprovodnicima, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...