Sporazumi o zdravstvenom osiguranju važe u 20 država

Turistima iz Srbije za hitnu pomoć u inostranstvu potrebna potvrda ili dvojezični obrazac

OsiguranjeSrbijaTurizamZdravlje

6.8.2021 15:50 Autor: Gordana Bulatović 0

Turistima iz Srbije za hitnu pomoć u inostranstvu potrebna potvrda ili dvojezični obrazac Turistima iz Srbije za hitnu pomoć u inostranstvu potrebna potvrda ili dvojezični obrazac
Osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje imaju pravo na korišćenje zdravstvene zaštite tokom turističkog boravka u inostranstvu u slučaju hitne medicinske pomoći i otklanjanja neposredne... Turistima iz Srbije za hitnu pomoć u inostranstvu potrebna potvrda ili dvojezični obrazac

Osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje imaju pravo na korišćenje zdravstvene zaštite tokom turističkog boravka u inostranstvu u slučaju hitne medicinske pomoći i otklanjanja neposredne opasnosti po život i zdravlje. 

Da bi se ostvarilo pravo na korišćenje zdravstvene zaštite van zemlje, pored validne zdravstvene kartice, trebalo bi nabaviti dvojezični obrazac. Ovo pravilo ne važi prilikom putovanja u Veliku Britaniju ili Poljsku, gde je dovoljan dokaz o osiguranju i putna isprava.

“U zemljama sa kojima Republika Srbija nema zaključen sporazum, potrebno je pre polaska na put pribaviti  ‘Potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu’, odnosno obrazac 03-12. U slučaju da osigurano lice nije pribavilo potvrdu pre odlaska na put, a platilo je troškove hitnog lečenja u zemlji sa kojom nije zaključen ugovor, osigurano lice nema pravo na naknadu tih troškova”, navode za Biznis.rs iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Foto: Pixabay

Ko ima pravo na dvojezični obrazac?

Potvrda ili obrazac izdaje se za period do 90 dana u toku godine, a izdavanje je besplatno. Može se dobiti u nadležnoj filijali RFZO prema mestu prebivališta, a na osnovu pozitivnog mišljenja lekarske komisije koja je prethodno izvršila uvid u prepis kartona koji je popunio izabrani lekar, lekar opšte prakse ili dečiji (školski) lekar.

“Dvojezični obrazac izdaje se svakom osiguranom licu koje ne boluje, odnosno nije bolovalo od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi u poslednjih 12 meseci za koje je potrebno duže ili stalno lečenje. Obrazac mogu dobiti osigurana lica koja se ne nalaze u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje, odnosno smeštaj u stacionarnu ustanovu, uključujući i druge zdravstvene usluge”, navode iz RFZO.

Osigurano lice koje tokom boravka u inostranstvu zatraži hitnu medicinsku pomoć radi otklanjanja opasnosti po život i zdravlje predaje dvojezičan obrazac nosiocu zdravstvenog osiguranja u mestu privremenog boravka (kasi zdravstvenog osiguranja) ili ga prezentuje zdravstvenoj ustanovi gde mu se pruža hitna medicinska pomoć.

Kada troškove lečenja snosi RFZO?

Ukoliko obrazac nije izdat pre polaska na put, a ukazana je hitna medicinska pomoć u inostranstvu, dvojezični obrazac se na zahtev inostranog nosioca zdravstvenog osiguranja, izuzetno može i naknadno izdati, ukoliko je ova mogućnost predviđena međunarodnim sporazumom.

“U slučaju da je izdat odgovarajući dvojezični obrazac, troškove zdravstvene zaštite snosiće RFZO. Ako je izdata Potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu, RFZO će troškove refundirati delimično ili u celosti. Ukoliko hitne zdravstvene usluge u inostranstvu budu naplaćene direktno od osiguranika po povratku u Republiku Srbiju, može se podneti zahtev za naknadu troškova nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koja je izdala dvojezični obrazac. Uz zahtev za refundaciju troškova obavezno se prilaže medicinska dokumentacija i originalan račun zdravstvene ustanove u kojoj je lečenje pruženo”, navode u RFZO, uz napomenu da troškovi hitne zdravstvene zaštite u inostranstvu mogu biti refundirani samo ako je zdravstvene usluge pružila institucija (ili lekar) koja u toj zemlji ima zaključen ugovor o pružanju zdravstvenih usluga u okviru sistema javnog zdravlja.

Srbija ima zaključene međunarodne sporazume o zdravstvenom osiguranju sa ovim državama: 

– Austrija (SRB/A 3 obrazac)

– Belgija (SRB/BE 111 obrazac)

– Bosna i Hercegovina (SRB/BIH 111 obrazac)

– Bugarska (SRB/BG 111)

– Velika Britanija (putna isprava) 

– Italija (MOD 12)

– Luksemburg (SRB/LUX 111)

– Mađarska (SRB/HUN 111)

– Severna Makedonija (SRB/RM 111)

– Nemačka (DE 111 SRB)

– Poljska (putna isprava)

– Rumunija (SRB/RO 111)

– Slovačka (SRB/SK 111)

– Slovenija (SRB/SI 3)

– Francuska (SE 21-04)

– Holandija (YN 111)

– Hrvatska (SRB/HR 111)

– Crna Gora (SRB/MNE 111)

– Češka (SRB/CZ 111) 

– Turska (SRB/TR 111)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...