Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Putne polise većine kuća uključuju Covid-19 dodatak

Osiguranje od korone nije obavezno, ali je poželjno

BiznisNovacOsiguranjeTurizam

12.7.2021 10:57 Autor: Ljiljana Begović 1

Osiguranje od korone nije obavezno, ali je poželjno Osiguranje od korone nije obavezno, ali je poželjno
Putnici se već drugu godinu zaredom suočavaju sa nizom izazova koje je donela pandemija. Turiste najviše muče promene ponekad na dnevnoj bazi kada je... Osiguranje od korone nije obavezno, ali je poželjno

Putnici se već drugu godinu zaredom suočavaju sa nizom izazova koje je donela pandemija. Turiste najviše muče promene ponekad na dnevnoj bazi kada je reč o uslovima za ulazak u određene zemlje, od negativnog PCR testa, obaveznog karantina, do straha šta će se desiti ako se tokom boravka u inostranstvu zaraze korona virusom.

Za eventualno zaražavanje na putovanju osiguravajuće kuće nude pakete koji podrazumevaju pokriće troškova testiranja, pregleda, nabavku lekova i hospitalizaciju. Takođe, većina polisa osiguranja nije obavezna.

„Putno zdravstveno osiguranje koje podrazumeva i osiguranje protiv korone nije obavezno i spada u tzv. dobrovoljno osiguranje za koje se neko sam odlučuje, shodno svojim potrebama i namerama. Uostalom, i standardna polisa putnog zdravstvenog osiguranja je dobrovoljna, a zaštita od Covid-19 je dopunska, tj. predstavlja dodatak na standardnu polisu“, kaže za Biznis.rs, Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije.

Standardna polisa putnog zdravstvenog osiguranja za sve nezgode i iznenadne bolesti u inostranstvu pokriva troškove bolničkog i vanbolničkog lečenja, uključujući potrebne preglede, lekove, prevoz i sve ostalo što je potrebno za obolelog.

“Ova polisa za pojedinca košta uglavnom oko 10-12 evra za standardni aranžman od 10 ili 12 dana letovanja – dakle oko 1.200 dinara, dok je cena za četvoročlanu porodicu oko 3.800 dinara, a pokriva troškove lečenja odnosno nesrećnog slučaja u iznosu do 30.000 evra. Preporuka građanima je da svakako ne idu u inostranstvo bez ove polise, jer ne bi trebalo da zbog Covid-19 zaboravimo sve ostale probleme koji mogu da nas snađu na letovanju, a koji su pokriveni ovom polisom”, navodi Ćirić.

Kada je reč o osiguranju od Covid-19, potrebna je dodatna polisa koja se posebno plaća. Ta polisa pokriva medicinsku pomoć, terapiju, bolničko i vanbolničko lečenje – dakle, sve ono što je potrebno osobi koja oboli od korone, a što može da uključuje i prevoz iz države boravka u Srbiju.

“Različite su ponude na našem tržištu – kod nekih društava dopunska polisa podrazumeva iznos od 5.000 evra koji je na raspolaganju za lečenje od korona virusa, dok je kod drugih iznos 30.000 evra, a to je u stvari iznos koji imate na osnovnoj polisi i u celosti ga možete iskoristiti za lečenje. Ono što nije uključeno ovom polisom su troškovi boravka u karantinskoj izolaciji. Savet je dakle da se prouči ponuda društava, ponude su različite, ali i to je dodatni kvalitet koje osiguranje nudi građanima”, objašnjava Ćirić.

Naš sagovornik napominje da kada je reč o ceni koju građani treba da plate na iznos za standardnu polisu putnog zdravstvenog osiguranja treba dodati  40-50 procenata.

“Individualna polisa osiruranja za Covid-19 za 12 dana sa uključenim dodatkom košta oko 1.800, a za četvoročlanu porodicu – sa uključenim kovid dodatkom, za 12 dana oko 5.000 dinara. Napominjem da postoje i popusti za online kupovinu”, navodi Zoran Ćirić.

Foto: Tanjug

Primera radi, Wiener osiguranje za četvoročlanu porodicu sa pokrićem od 30.000 evra i dodatkom od 5.000 evra za Covid-19 za deset dana košta oko 3.800 dinara.

Ugovaranjem dodatnog osiguravajućeg pokrića obezbeđuje se pokriće sledećih troškova uzrokovanih virusom Covid-19, maksimalno do iznosa od 5.000 evra:

 • Troškovi medicinske evakuacije do određene medicinske ustanove kao i repatrijacije do mesta prebivališta osiguranika
 • Troškove repatrijacije posmrtnih ostataka u stanju u kome se nalaze u trenutku preuzimanja tela do boravišta osiguranika ili uobičajenog prebivališta, u skladu sa lokalnim propisima strane zemlje, a pod uslovom da je ovakav transport fizički moguć
 • Troškovi pratnje maloletne dece, u slučaju kad osiguranik usled bolničkog lečenja ili boravka u karantinu zbog zaraženosti virusom Covid-19 nije u mogućnosti da se stara o svojoj deci mlađoj od 15 godina, koja putuju sa njim i pod uslovom da su takođe osiguranici osiguravača, osiguravač će organizovati i naknaditi troškove puta punoletnog pratioca, koji će decu osiguranika vratiti u mesto prebivališta
 • Troškove lekova na recept ukoliko inficiranje virusom Covid1.9 zahteva vanbolničko lečenje
 • Ukoliko inficiranje virusom Covid-19 zahteva bolničko lečenje, osiguranik ima pravo na naknadu u iznosu od 30 evra za svaki dan proveden u bolnici, maksimalno do 15 dana

Pokriće troškova i naknada uzrokovanih virusom Covid-19 pruža se isključivo na teritoriji Evrope u geografskom smislu (uključen Evropski deo Rusije, zapadno od Urala; bez kaspijskih i kavkaskih država) uključujući i celokupnu teritoriju Republike Turske, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, Tunis i teritoriju Arapske Republike Egipat.

Raspon cena u Dunav osiguranju je od 1.574 do 1.967 dinara, sa pokrićem od 35.000 evra za Covid-19. DDOR putno zdravstveno osiguranje sa Covid dodatkom je 1.485 do 2.272 dinara sa pokrićem od 700 do 1.000 evra za Covid, uz 300 do 400 evra u gotovini za hospitalizaciju.

 • Danijela

  12.7.2021 #1 Author

  To svi treba da imaju kada krecu na put u inostranstvo.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...