Ohrabrujući signali o povlačenju američke inflacije

Neočekivani pad proizvođačkih cena u SAD u maju

SvetVesti

13.6.2024 15:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

Neočekivani pad proizvođačkih cena u SAD u maju Neočekivani pad proizvođačkih cena u SAD u maju
Cene proizvođača u SAD neočekivano su pale u maju usled nižih troškova energije, što je još jedan pokazatelj da inflacija jenjava nakon skoka u... Neočekivani pad proizvođačkih cena u SAD u maju

Cene proizvođača u SAD neočekivano su pale u maju usled nižih troškova energije, što je još jedan pokazatelj da inflacija jenjava nakon skoka u prvom kvartalu. Indeks cena proizvođača (PPI) za konačnu tražnju pao je za 0,2 odsto prošlog meseca nakon što je porastao za 0,5 odsto u aprilu, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo rada SAD.

Ekonomisti koje je anketirala agencija Reuters predviđali su blagi rast PPI od 0,1 odsto. U 12 meseci zaključno sa majem, PPI je porastao za 2,2 procenta nakon što je u aprilu porastao za 2,3 odsto.

Vladini podaci objavljeni u sredu pokazali su da su potrošačke cene ostale nepromenjene u maju prvi put u skoro dve godine, što je povećalo nade na finansijskim tržištima da će Federalne rezerve početi da smanjuju kamatne stope u septembru.

Američka centralna banka zadržala je u sredu svoju osnovnu kamatnu stopu na nivou od 5,25 do 5,50 odsto, što je nepromenjena vrednost od prošlog jula. Fed je povećao svoju politiku kamatnih stopa za 525 baznih poena (5,25 odsto) od marta 2022. godine kako bi suzbio inflaciju.

Takođe u sredu, zvaničnici Feda odložili su početak smanjenja kamatnih stopa možda i do decembra, sa prognozom da će biti samo jedno smanjenje od četvrtine procenta ove godine. Ekonomisti su ostali optimistični da će Fed smanjiti troškove zaduživanja dva puta ove godine, počevši od septembra.

  • MARA

    13.6.2024 #1 Author

    Trazimo manje kamatne sobe

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.