Obustavljanje letova iz Rusije, Belorusije i Ukrajine ostavilo negativne posledice

Neočekivano slabiji promet Aerodroma Tivat

BiznisRegionTurizamVesti

15.7.2022 10:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Neočekivano slabiji promet Aerodroma Tivat Neočekivano slabiji promet Aerodroma Tivat
Aerodrom Tivat u junu je zabeležio slabiji promet nego u istom periodu prošle godine, dok rezultat iz prve polovine ove godine nije dostigao ni... Neočekivano slabiji promet Aerodroma Tivat

Aerodrom Tivat u junu je zabeležio slabiji promet nego u istom periodu prošle godine, dok rezultat iz prve polovine ove godine nije dostigao ni polovinu onog iz uporednog perioda 2019. godine.

To je posledica činjenice da je Tivat ove godine izgubio letove s tri od svoja najbitnija četiri tržišta – Rusije, Belorusije i Ukrajine, a koliki je to udarac za poslovanje najbolje pokazuje podatak da je tivatski aerodrom u junu imao samo 84,02 hiljade putnika, četiri odsto manje nego u junu prošle godine, piše Mina pozivajući se na Vijesti.

Aktuelna situacija deluje još katastrofalnije kada se ima u vidu podatak da je u junu rekordne 2019. godine Aerodrom Tivat imao promet od čak 215,12 hiljade putnika, što znači da je u istom mesecu ove godine ta vazdušna luka imala 2,5 puta lošiji učinak.

Napori poslovodstva Aerodroma Crne Gore da dovođenjem drugih kompanij,a poput Turkish Airlinesa, kojem su dozvolili da otvori sezonske letove za Tivat pored svakodnevnih redovnih letova koja ta kompanija već ima iz Istanbula za Podgoricu, kao i povećanje broja letova iz zapadne i severne Evrope u odnosu na prošlu godinu, nisu ni izbliza bili dovoljni da nadoknade gubitak samo ukrajinskog tržišta.

Iz Ukrajine je prošle godine za Tivat letelo čak pet prevoznika koji su iz te države svakodnevno obavljali i do sedam letova iz ukupno pet ukrajinskih gradova, pa je više nego jasno koliko je ove sezone aerodrom Tivat izgubio zbog rata u toj državi.

Na tom aerodromu je u junu ostvareno ukupno 1,26 hiljada operacija poletanja i sletanja vazduhoplova, što je za simbolične dve operacije više nego u istom mesecu prošle godine, ali i za skoro hiljadu operacija manje nego u junu 2019. godine, kada je tivatski aerodrom imao ukupno 2,24 hiljade poletanja i sletanja.

Za pola ove godine ukupan fizički obim prometa na aerodromu u Tivtu iznosi 194,86 hiljada putnika, što je tek 44,8 odsto rezultata iz rekordne 2019. kada je za šest meseci opslužio ukupno 434,63 hiljade putnika.

Za pola ove godine aerodrom Tivat je ostvario tek 22,9 odsto ukupnog prošlogodišnjeg prometa koji je iznosio 667,2 hiljade putnika. Po tome kako sada izgledaju stvari, aerodrom Tivat će biti jedini među deset najvećih vazdušnih luka na prostoru bivše Jugoslavije koji će ove godine zabeležiti pad prometa u odnosu na prošlu godinu.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...