Pojedini podaci još uvek stižu faksovima

Neophodna reforma nemačkog prikupljanja statistike

EULifestyleVesti

28.3.2022 19:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Neophodna reforma nemačkog prikupljanja statistike Neophodna reforma nemačkog prikupljanja statistike
Pandemija korona virusa je nemački sistem prikupljanja i obrade statističkih podataka eksponirala kao zastareo i neadekvatan, ocenili su u ponedeljak nacionalni eksperti. „Granice sistema... Neophodna reforma nemačkog prikupljanja statistike

Pandemija korona virusa je nemački sistem prikupljanja i obrade statističkih podataka eksponirala kao zastareo i neadekvatan, ocenili su u ponedeljak nacionalni eksperti.

„Granice sistema su postale veoma vidljive,“ rekao je u Hamburgu profesor ekonomske i društvene statistike Univerziteta Trir, Ralf Minih (Ralf Münnich), na otvaranju međunarodne konferenciju o statistici.

Minih je ukazao na sistemske greške u obračunu učestalosti infekcije, broja zaraženih korona virusom i vakcinisanih.

„Podaci često stižu faksom, a to je anahronizam neprimeren državi poput Nemačke„, istakao je profesor, koji je od vlade tražio hitnu digitalizaciju i formiranje nezavisnog instituta za obradu podataka, i to uz učešće naučnika. 

„U nauci, posebno u krizama neophodan nam je brz pristup podacima visokog kvaliteta,“ rekao je Minih.

Šef odeljenja medicinske statistike Univerziteta Getingen Tim Fride (Friede) se složio i naglasio da za reformu „nije potrebno iznova izmišljati točak.“ 

Nemački savezni zavod za statistiku već ima kompetencije, ali pri obradi podataka za neka nova pitanja, poput klimatskih promena ili zdravstvene politike, neophodna su provera relevatnosti podataka s jedne, a njihova zaštita i transparentnost obrade sa druge strane, prenosi agencija DPA. 

Prvoklasna javna statistika doprinosi funkcionisanju demokratije, dodao je bivši predsednik zavoda za statistiku, Valter Radermaher (Walter Radermacher). 

„Pouzdani podaci olakšavaju konkretizaciju i poboljšanje, a nepouzdani ili loše obrađeni imaju upravo suprotan efekat, odnosno doprinose pogrešnim odlukama, nepoverenju i paralelnom svetu percepcije vrednosti,“ rekao je Radermarher. 

Fride, Minih i Radermaher su se u zajedničkom saopoštenju takođe složili da Nemačka treba da modernizuje pravni okvir statistike.

  • GOCA BG

    28.3.2022 #1 Author

    Modernizovace oni to u kratkom roku…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    29.3.2022 #2 Author

    nemačka ekonomija najača u EU treba da modernizuju tehničke sisteme. verujem da će brzo biti ispred ostalih jer statistika mnogo znači u donošenju dobrih strategija za dalji razvoj

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...