Švajcarska kompanija posedovaće oko 20 odsto francuskog kozmetičkog giganta

Nestle smanjuje svoj svoj udeo u L’Orealu

Firme u fokusuNovacSvetVesti

9.12.2021 09:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nestle smanjuje svoj svoj udeo u L’Orealu Nestle smanjuje svoj svoj udeo u L’Orealu
Nestle će smanjiti svoj udeo u L’Orealu na oko 20 odsto prodajom akcija vrednih 8,9 milijardi evra (10 milijardi dolara) nazad francuskom kozmetičkom brendu.... Nestle smanjuje svoj svoj udeo u L’Orealu

Nestle će smanjiti svoj udeo u L’Orealu na oko 20 odsto prodajom akcija vrednih 8,9 milijardi evra (10 milijardi dolara) nazad francuskom kozmetičkom brendu.

Udeo proizvođača Nescafea u francuskom divu bio je predmet intenzivne kontrole tokom godina, a švajcarska kompanija je insistirala na tome da je njen interes bio i finansijski i strateški, čak i kada je aktivistički investitor Third Point sredinom 2017. pozvao na prodaju. Od tada su deonice L’Oreala udvostručile, piše Reuters.

Nastojeći da smanji veličinu svog udela uz zadržavanje nivoa iznad 20 odsto, Nestle se obratio L’Orealu pre dva meseca, započevši niz pregovora koji su uključivali predsednike obe kompanije.

Nakon dogovora, Nestle je saopštio da će posedovati 20,1 odsto L’Oreala, što je manje u odnosu na 23,3 odsto, koliko sada drži.  L’Oreal bi u međuvremenu otkupio deonice koje predstavljaju četiri odsto njegovog kapitala i poništio ih najkasnije 29. avgusta.

L’Oreal, koji plaća 400 evra po deonici, saopštio je da će ugovor imati sve veći efekat na zaradu po akciji kompanije za više od četiri odsto tokom cele godine. Kozmetički gigant plaća gotovinom i dugom.

Kao rezultat transakcije, za koju se očekuje da će se zatvoriti u narednim danima, porodica Betankur Mejer (Bettencourt Meyers) povećaće svoj udeo na 34,7 odsto sa 33,3 odsto, ali neće biti obavezna da pokrene ponudu za preuzimanje, kao što je obično neophodno.

Akcije L’Oréala porasle su u utorak za 3,96 odsto na 424,8 evra, dok su Nestle porasle za 0,1 odsto na 121,9 švajcarskih franaka.

Proizvođač pakovane hrane takođe je rekao da je njegov odbor odlučio da otkupi svoje deonice u vrednosti od 20 milijardi švajcarskih franaka (21,6 milijardi dolara) između 2022. i 2024. godine, dodajući da će prilagoditi ovaj program ako ostvari značajne akvizicije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...