Slučaj star 11 godina završio pred Vrhovnim sudom SAD

Akcionari optužili Goldman Sachs za prikrivanje sukoba interesa

BerzaNovacVesti

9.12.2021 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Akcionari optužili Goldman Sachs za prikrivanje sukoba interesa Akcionari optužili Goldman Sachs za prikrivanje sukoba interesa
Goldman Sachs grupa ponovo se suočava sa kolektivnom tužbom akcionara koji navode da su izgubili 13 milijardi dolara zato što je banka sa Wall... Akcionari optužili Goldman Sachs za prikrivanje sukoba interesa

Goldman Sachs grupa ponovo se suočava sa kolektivnom tužbom akcionara koji navode da su izgubili 13 milijardi dolara zato što je banka sa Wall Street-a prikrila informaciju o sukobu interesa kada je puštala u promet hartije od vrednosti, pre finansijske krize 2008. godine.

Američki okružni sudija Pol Kroti (Paul Crotty) na Menhetnu odbio je tvrdnje zastupnika banke Goldman Sachs, uključujući i da su one da im je interes klijenata uvek na prvom mestu, te da su “u srži njihovog poslovanja integritet i poštenje” bile previše generičke da bi obmanule investitore i uticale na cenu akcija.

Akcionari su optužili banku za prikrivanje prodaje neograničenih dužničkih obveznica za koje je očekivala da će propasti, kako bi povlašćeni klijenti poput investicionog fonda milijardera Džona Polsona (John Paulson) mogli da uđu u nadmetanje protiv njih.

Oni su takođe rekli da je cena akcija banke Goldman Sachs pala kada je otkrivena istina. Iz banke su odbili da komentarišu.

Advokat udruženih akcionara Daren Robins (Darren Robbins) izjavio je da su njegovi klijenti spremni da sa ovim slučajem, starim 11 godina, idu u sud.

Slučaj je došao do Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država, iz kog je u junu saopšteno da bi niži sudovi trebalo da upotrebe svedočenja eksperata i “pravu meru zdravog razuma” pri donošenju odluke da li su generičke izjave uticale na cene deonica.

Primenjujući navedenu odluku, sudija Kroti je izjavio da su pomenute generičke izjave mogle uticati na pogrešno tumačenje prakse u Goldman Sachs-u i da banka nije ponudila dokaze da bi se cene njihovih akcija “održale” da je otkriven sukob interesa.

Kroti je rekao da je mu je trebalo vremena da razume zašto bi takve izjave bile toliko značajne ako nemaju uticaja na cene akcija.

Vrhovni sud je 1988. godine saopštio da se investitori mogu osloniti na pretpostavku da se sve javne informacije o kompaniji odražavaju na cenu njenih akcija.

Banka Goldman Sachs je 2010. godine postigla nagodbu od 550 miliona dolara kada ju je američka Komisija za hartije od vrednosti optužila da je prikrila Polsonovu ulogu u stvaranju fonda Abacus 2007. godine, kada je zaradila milijardu dolara u nadmetanju protiv njega.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...