Klimatske promene predstavljaju ozbiljnu pretnju za useve

Nestle ulaže milijardu švajcarskih franaka u održiviji uzgoj kafe

InvesticijeNovacPoslovanjeSvetVesti

4.10.2022 12:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Nestle ulaže milijardu švajcarskih franaka u održiviji uzgoj kafe Nestle ulaže milijardu švajcarskih franaka u održiviji uzgoj kafe
Kompanija Nestle investiraće više od milijardu švajcarskih franaka (oko milijardu dolara) do 2030. godine kako bi podstakla uzgajivače kafe koji snabdevaju Nescafe brend da... Nestle ulaže milijardu švajcarskih franaka u održiviji uzgoj kafe

Kompanija Nestle investiraće više od milijardu švajcarskih franaka (oko milijardu dolara) do 2030. godine kako bi podstakla uzgajivače kafe koji snabdevaju Nescafe brend da počnu s primenom održivijih poljoprivrednih metoda, kako klimatske promene i ekstremni vremenski sve više ugrožavaju useve.

Nestle će proizvođačima ponuditi obuke za najbolje tehnike sadnje. Takođe, kompanija će dodeljivati novčane podsticaje kojima će motivisati farmere da preduzmu akcije kao što je sadnja pokrovnih useva kako bi se zaštitilo zemljište.

Sa mrežom koja uključuje više od 500.000 farmera koji proizvode kafu za Nescafe brend, kompanija planira da broj uzgajivača sa kojima radi na rešavanju problema održivosti poveća na 200.000, piše Bloomberg.

Klimatske promene ugrožavaju zalihe kafe, čiji zasadi rastu blizu ekvatorijalnog pojasa, koji je najpodložniji ekstremnim vremenskim uslovima, uključujući suše i uragane. Rastuće temperature predstavljaju dugoročnu pretnju i mogle bi do 2050. godine smanjiti površinu zemljišta pogodnog za gajenje kafe za 50 odsto, navode iz Interameričke banke za razvoj. Prošlogodišnji mrazevi u Brazilu takođe su smanjili prinose u 2022. godini.

“Ako sada ne preduzmemo odgovarajuće korake, za 20 ili 30 godina nećemo imati farme kafe”, izjavio je rukovodilac sektora za kafu u kompaniji Nestle Dejvid Reni (David Rennie).

Cilj kompanije Nescafe je da se do 2025. godine petina kafe uzgaja regenerativnim metodama, te da do 2030. ta količina dostigne polovinu zaliha.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...