Svaka mešavina ubuduće tačno označena i deklarisana

Potrošači će od 31. maja znati da li piju čistu kafu ili samo zamenu za ovaj napitak

AgrobiznisAnalizaBiznisSrbijaU fokusu

26.5.2022 12:02 Autor: Marija Jovanović 15

Potrošači će od 31. maja znati da li piju čistu kafu ili samo zamenu za ovaj napitak Potrošači će od 31. maja znati da li piju čistu kafu ili samo zamenu za ovaj napitak
Svi potrošači u Srbiji ubuduće će tačno znati da li kupuju čistu kafu ili neku vrstu zamene za ovaj napitak, jer od 31. maja... Potrošači će od 31. maja znati da li piju čistu kafu ili samo zamenu za ovaj napitak

Svi potrošači u Srbiji ubuduće će tačno znati da li kupuju čistu kafu ili neku vrstu zamene za ovaj napitak, jer od 31. maja počinje primena novog Pravilnika o kvalitetu sirove kafe, proizvoda od kafe, zamena za kafu, kao i srodnih proizvoda, koji je donet 30. decembra 2020. godine.

“Sam pravilnik predstavlja proces usklađivanja sa pravilima Evropske unije i iako je urađen pre dve godine sa njegovom primenom se čekalo zbog potrošnje ambalažnog materijala, koji bi zbog drastičnog poskupljenja napravio veliku štetu u proizvodnji“, kaže za Biznis.rs sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS) Aleksandar Bogunović.

Pravilnikom se definiše koje su to biljne vrste koje mogu da se koriste kao sirova kafa i šta može da se koristi kao zamena za kafu. Dakle, ovaj propis definiše kvalitet sirove kafe, proizvoda od kafe, zamena za kafu i srodnih proizvoda. Znamo da se kao zamena za kafu koriste ječam, raž, pšenica, cikorija, delovi biljaka ili koren od biljaka. Ubuduće će na vidnom delu ambalaže tačno morati da se deklariše koji je to napitak”, ističe Bogunović.

Svaka mešavina ubuduće će biti tačno označena i deklarisana, pa će u zavisnosti od sadržaja sirove ili zamene za kafu morati da nose različite nazive kao što su “napitak na bazi kafe sa dodatkom” i njegovim tačnim procentualnim sastavom zamene ili „napitak na bazi cikorije“, primera radi, prema sastojku koji u proizvodnji dominira.

“Ako je zamena za kafu u u većoj koncentraciji od 50 odsto, onda se to više ne može zvati napitak na bazi kafe nego napitak na bazi glavne zamene za kafu, koja dominira, i sa kafom u nastavku. To je ono što je važno da znamo – šta mi kao potrošači tačno pijemo. A na nama je da u skladu sa cenom odlučimo da li ćemo nastaviti da pijemo isto što i ranije, znajući da proizvod nije od čiste kafe, ili ćemo sada shodno tome dati možda više novca i kupiti drugi proizvod”, objašnjava naš sagovornik.

Zrna kafe
Foto: Pixabay.com

Na pitanje postoje li podaci koliko je na samom tržištu proizvoda koji zapravo nisu čista kafa, Bogunović kaže da precizne brojke ne postoje, ali da u Srbiji ima 460 registrovanih pržionica kafe koje prave različite kombinacije. Prema njegovim rečima, sve one se trude da to bude neki prihvatljiv ukus, kao i cena.

U narednom periodu može se očekivati poskupljenje kafe

Kada je reč o proizvođačima, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS kaže da je za njih prednost to što se ovim pravilnikom definišu i neke nove kategorije kafe, ali i što sada u proizvodnji može da se koristi lomljeno zrno, koje se ranije smatralo lošim i nije moglo da se uvozi, iako je reč o kvalitetnoj kafi.

“Za proizvođače je važno i to što će svi oni koji ulažu više, a koji su ujedno i najveći i najdominantniji na tržištu, moći da se razlikuju od ostalih koji rade sa različitim zamenama za kafu”, navodi Aleksandar Bogunović.

Što se tiče samog uvoza i cena, naš sagovornik kaže da je prošle godine bilo problema oko transporta, ali da su cene na berzi sada stabilne.

“Ono što je sada problem jesu velike inflacije širom sveta i te promene već su ozbiljno nanele poremećaje u formiranju cena kod naših prerađivača kafe, tako da se najverovatnije u narednom periodu može očekivati korekcija cena zbog poskupljenja kafe”, zaključuje Bogunović.

 • kaćica

  26.5.2022 #1 Author

  Ja hocu samo cistu kafu,samo fali da nam i to uskrate.

  Odgovori

 • IVAN

  26.5.2022 #3 Author

  Sve su upropastili pa i kafu

  Odgovori

 • GOCA BG

  26.5.2022 #4 Author

  Tako su pricali i o prorodnom medu pa na kraju su skoro vecina laznjaci…

  Odgovori

 • NINO

  27.5.2022 #5 Author

  Vrlo ocekivano. Doduse, skoro je nesto poskupljivala. U kvalitet se sumnja, zavisi za koju vrstu.

  Odgovori

 • STRELAC

  27.5.2022 #6 Author

  Jedva cekam da vidim sta se u stvari prodaje kao kafa godinama unazad.Iskrena da budem nista od domace kafe ne kupijem vec godinama.Uvek cu radije da dam vise para ali makar znam sta pijem jer na uvoznim kafama odavno stoji tacan sastav.

  Odgovori

 • Anna

  27.5.2022 #8 Author

  Da li ćemo uopšte na rafovima moći da nađemo kafu. Bojim se da mi već duugoo pijemo zamene za kafu. 😁😁😁

  Odgovori

 • VOJKAN

  27.5.2022 #9 Author

  Ništa bolje od domaće kafe

  Odgovori

 • SNEZANA

  27.5.2022 #10 Author

  E ako nam je i kafa fejk sta reci dalje

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  27.5.2022 #11 Author

  Pitanje je da li će je i po kojoj ceni biti u budućnosti!

  Odgovori

 • TINA

  28.5.2022 #12 Author

  Mozda ce to biti u pocetku. Posle ce biti spekulacija raznih vrsta

  Odgovori

 • IVAN

  29.5.2022 #13 Author

  Kafa vise nije kafa

  Odgovori

 • SRDJAN

  29.5.2022 #14 Author

  Sad kad budu roknuli cenu za cistu kafu 200gr 500din :))

  Odgovori

 • Ika

  29.5.2022 #15 Author

  Konacno, odlicna stvar

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...