Akcize na prženu kafu trenutno iznose 80 centi, a na neprženu jedan evro

Vlada Crne Gore predložila izmenu Zakona o porezu na kafu

RegionVesti

10.1.2022 15:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vlada Crne Gore predložila izmenu Zakona o porezu na kafu Vlada Crne Gore predložila izmenu Zakona o porezu na kafu
Vlada Crne Gore predložila je izmenu visine poreza za prženu i neprženu kafu, čime bi se posledično doprinelo regulisanju celokupnog tržišta i boljoj naplati... Vlada Crne Gore predložila izmenu Zakona o porezu na kafu

Vlada Crne Gore predložila je izmenu visine poreza za prženu i neprženu kafu, čime bi se posledično doprinelo regulisanju celokupnog tržišta i boljoj naplati prihoda po tom osnovu.

Vlada je u skupštinsku proceduru dostavila Predlog izmena i dopuna Zakona o porezu na kafu.

“Osnovni razlozi za izmenu zakona obrazlažu se potrebom osiguranja ravnopravnog pravnog statusa za proizvođače i uvoznike kafe, zasnovanog na principima konkurentnosti i pravičnosti za sve učesnike u prometu navedenim proizvodom”, navodi se u obrazloženju tog pravnog akta.

Predloženim izmenama i dopunama bi visina poreza za neprženu kafu, umesto jedan evro po kilogramu iznosila 80 centi, dok se za prženu umesto 80 centi predlaže jedan evro po kilogramu neto mase tog proizvoda, piše crnogorska agencija Mina.

Odredbama zakona uvedena je obaveza plaćanja poreza na kafu koja se na teritoriji Crne Gore stavlja u slobodan promet.

Zakonom koji se primenjuje od 28. februara 2015. godine definisano je da je obveznik poreza na kafu preduzeće ili pojedinac, odnosno preduzetnik koji u poreskom skladištu proizvodi kafu, odnosno onaj koji uvozi kafu na teritoriji Crne Gore.

Obaveza obračunavanja poreza na kafu nastaje prilikom uvoza i u trenutku otpremanja kafe iz poreskog skladišta.

Prema trenutno važećem zakonu, porez na kafu plaća se po jednom kilogramu neto mase kafe i to za neprženu jedan evro, prženu 80 centi, ljuspice i opne od kafe jedan evro i ekstrakte, esencije i koncentrate 1,3 evra.

Vlada Crne Gore je predloženim izmenama i dopunama kao posebnu novinu uvela novo softversko rešenje Uprave prihoda i carina, odnosno informacioni sistem preko kojeg bi obveznik poreza na kafu bio dužan da dostavi izjavu o daljoj proizvodnji, mesečnu prijavu za obračun poreza na kafu, kao i prijavu za registraciju i prestanak registracije obveznika.

Iz crnogorske vlade su naveli da je prilikom pripreme predloženog zakonskog rešenja obavljena komunikacija sa Upravom prihoda i carina, u čijoj nadležnosti je kontrola obračunavanja i plaćanja poreza na kafu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...