Brazilski stručnjaci pregledaju plantaže

Dalji rast cene kafe zavisiće od ovogodišnjeg roda

AgrobiznisBiznisSvetU fokusuVesti

13.12.2021 19:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dalji rast cene kafe zavisiće od ovogodišnjeg roda Dalji rast cene kafe zavisiće od ovogodišnjeg roda
Stručnjaci koji se bave proizvodnjom i prodajom kafe vrše obilazak useva ove biljke u Brazilu, kako bi se napravile preliminarne prognoze za njen prinos... Dalji rast cene kafe zavisiće od ovogodišnjeg roda

Stručnjaci koji se bave proizvodnjom i prodajom kafe vrše obilazak useva ove biljke u Brazilu, kako bi se napravile preliminarne prognoze za njen prinos u 2022. godini, a sve zbog gotovo najviše cene u poslednjih 10 godina.

Ova godina je bila jako teška kada je reč o proizvođačima kafe iz Brazila, najvećeg svetskog proizvođača. Do povećanja cena doveo je prinos koji je ove godine bio manji 20 odsto zbog suše.

Prema nezvaničnim prognozama, sledeće godine bi prinos trebalo da bude poprilično veći, ali su trgovci još uvek rezervisani, piše Reuters. Kako prenosi britanska agencija, do kraja januara bi trebalo da se izađe sa konkretnijim prognozama, jer je tada moguće verodostojnije proceniti potencijal roda.

„Kiše koje su pratile mrazeve i sušu donele su lepo cvetanje, ali sada moramo da vidimo koliko će toga prerasti u plod“, rekao je Rajan Dilejni (Rayan Delany), glavni analitičar u američkoj kompaniji Coffee Trading Academy LLC.

Fjučers kafe arabika je na International Exchange Inc (ICE) indeksu ove godine porastao više od 90 odsto nakon suše, mraza, a zatim i globalne nestašice kontejnera koja je ometala otpremu. Rast cena doveo je do toga da farmeri u Brazilu, Kolumbiji i drugde ne isporučuju unapred prodatu kafu.

Foto: Rawpixel

Analitičarka Džudi Ganes (Judy Ganes), koja je nedavno bila u Brazilu sa kolegom analitičarem Šonom Haketom (Shawn Hackett), procenila je proizvodnju arabike u Brazilu na oko 36 miliona vreća, što je jedna od najmanjih projekcija na tržištu.

Ona očekuje da će ukupan rod u Brazilu, uključujući sortu robusta, dostići 55 miliona vreća, daleko od rekordnog roda iz 2020. godine, prethodnog prinosa na godišnjem nivou u dvogodišnjem proizvodnom ciklusu, koji je dostigao oko 70 miliona vreća.

Žonas Ferarezo (Jonas Ferrareso), brazilski agronom rekao je da je cvetanje bilo široko rasprostranjeno nakon oktobarskih kiša, ali je konverzija u voće bila ispod normale, prenosi Reuters.

„Mnogo drveće razvilo je novo lišće na granama umesto bobica, što je neobičan razvoj događaja verovatno povezan sa oštrom sušom ranije tokom godine“, rekao je on.

Kompanija Rabobank, specijalizovana za finansiranje poljoprivrede, očekuje rod od 66,5 miliona vreća, što je nedaleko od rekorda, dodajući da bi takva proizvodnja stvorila globalni višak od tri miliona vreća i snizila cene, prenosi Reuters.

Paulo Armelin koji upravlja farmom od 220 hektara u oblasti Patrosinio Minas Žerais, gde su mrazevi bili najjači, rekao je da je oko 20 odsto njegovih njiva pogođeno zahlađenjem i da neće roditi sledeće godine, ali da na ostale to nije uticalo.

„Bar na mojoj farmi, cvetanje je bilo dobro, a pretvaranje pupoljaka u plodove za sada izgleda dobro“, rekao je on.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...