osnovni poljoprivredni proizvodi nastavljaju blagi silazni trend vrednosti

Na Produktnoj berzi zabeležen pad cena, ali i prometa

AgrobiznisBerzaBiznisSrbija

10.12.2021 14:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Na Produktnoj berzi zabeležen pad cena, ali i prometa Na Produktnoj berzi zabeležen pad cena, ali i prometa
Smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika i pad cena su dešavanja koja su aktuelna na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda na novodsadskoj Produktnoj berzi. Ukupan promet... Na Produktnoj berzi zabeležen pad cena, ali i prometa

Smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika i pad cena su dešavanja koja su aktuelna na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda na novodsadskoj Produktnoj berzi.

Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 4.131 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 158.272.380 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period, količinski obim prometa je manji za 15,69 odsto, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 13,44 odsto, kaže se u zvaničnom izveštaju jedine domaće robne berze. 

Odsustvo izvoza i slaba tražnja domaćih prerađivača rezultirali su izostankom intenzivnije tražnje za kukuruzom. Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 25,00 do 26,00 din/kg bez PDV.  

Tokom čitave nedelje zabeležen je silazni trend ove žitarice. Ponderisana cena je iznosila 25,94 din/kg bez PDV, što predstavlja pad od 1,38 odsto.

Na tržištu pšenice nastavljen je pad cene drugu nedelju zaredom. Pšenicom sa minimum 12,5 odsto proteina za promptnu isporuku se trgovalo po ceni od 32,00 din/kg bez PDV. Ugovor za januarsku isporuku je zaključen po ceni od 31,50 din/kg bez PDV.

Krajem nedelje, potpuno odsustvo tražnje i ponude na nižem cenovnom nivou od realizovanih nisu rezultirali zaključenjem kupoprodajnog ugovora. 

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u periodu 06.12.2021. – 10.12.2021. godine/Izvor: Produktna berza Novi Sad

U odnosu na prethodnu nedelju, pšenica je pojeftinila za 1,31 odsto. Osim na domaćem, silazni trend je zabeležen i na međunarodnom tržištu.

Soja, i u periodu pasivnosti, pronalazi svoje mesto na berzanskom tržištu koje je u poslednjem periodu bilo volatilno. Mala tražnja uticala je da ova uljarica zabeleži negativan cenovni trend od 1,88 odsto. Realizacija se kretala u cenovnom opsegu od 73,00 do 73,50 din/kg bez PDV.

Stočnim ječmom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 28,20 din/kg bez PDV-a.

Ruska urea, pakovanje od 25 kilograma, prometovana je na cenovnom nivou od 880,00 evra po toni, dok su ugovori za pakovanje 500/1 zaključeni od 860,00 do 875,00 evra po toni u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan plaćanja. Primetna je veća zainteresovanost za kupovinom azotnih đubriva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...