na predlog vlade crne gore

Nikšićka železara Toscelik neće raditi do 5. oktobra

RegionVesti

30.7.2021 09:22 Autor: Miljan Paunović 0

Nikšićka železara Toscelik neće raditi do 5. oktobra Nikšićka železara Toscelik neće raditi do 5. oktobra
Proizvodnja u nikšićkoj železari Toscelik, koja je trebalo da bude obnovljena 4. avgusta, ponovo je odložena, ali ovaj put na predlog crnogorske vlade. Na... Nikšićka železara Toscelik neće raditi do 5. oktobra

Proizvodnja u nikšićkoj železari Toscelik, koja je trebalo da bude obnovljena 4. avgusta, ponovo je odložena, ali ovaj put na predlog crnogorske vlade.

Na sastanku predstavnika Ministarstva ekonomskog razvoja, izvršnog direktora Železare Erkuta Alkaje (Erkut Alkaya) i sindikalaca fabrike, održanom u sredu u Podgorici, načelno je dogovoreno da se obnavljanje proizvodnje odloži do 5. oktobra, saznaje Dan, a prenosi Tanjug.

Do tada će oko 270 radnika Toscelik primati, kao i prethodnih nekoliko meseci, 90 odsto od zarade, ali će im Alkaja garanciju za to dati tek 4. avgusta kada je Železara, prema ranijim dogovorima, trebalo da počne sa radom.

Toscelik, koji je deo turskog industrijskog giganta Tosyali Group, zbog nerentabilne proizvodnje i nepovoljnih uslova na tržištu, obustavio je proizvodnju u nikšićkoj železari u martu.

Zaposleni su tada poslati na prinudne odmore, ali su plate korigovane nakon sastanka koji je u maju održan u Železari uz prisustvo ministra Jakova Milatovića, koji je obećao da će o sudbini fabrike pregovarati sa vlasnicima Tosyali Group.

Dva meseca kasnije, turski investitor je u pregovorima sa vladom zatražio pomoć za pokretanje proizvodnje u vidu godišnjih subvencija koje bi iznosile od pet do šest miliona evra. Milatović je tada izjavio da su ti zahtevi neprihvatljivi, ali da će nastaviti pregovore u cilju pokretanja proizvodnje u fabrici čelika.

Kako saznaje Dan, sadašnje odlaganje početka proizvodnje Milatovićev resor želi da iskoristi za dodatne pregovore sa turskim investitorom, ali i njihovom vladom i ministarstvom za industriju, te ambasadom te zemlje u Crnoj Gori.

Na sastanku od pre dva dana predočeno je navodno i da je za Železaru zainteresovana jedna poljska firma koja je o tome obavestila Ministarstvo za ekonomski razvoj. Kako je Železara u stopostotnom vlasništvu Toscelika, o toj opciji isključivo će odlučivati turski investitor.

Nakon više neuspelih privatizacija, nekadašnji industrijski gigant Nikšića i Crne Gore prodat je iz stečaja 2012. godine, a za njegovu imovinu Toscelik je platio 15,1 milion evra. Tada su obećali godišnju proizvodnju od skoro 400.000 tona čelika i obrt od pola milijarde evra, investicije za tri godine od 35 miliona i u poslednjoj godini da će biti zaposleno do 550 radnika.

Međutim, tokom poslednjih devet godina proizvodnja u Železari je bila na minimalnom nivou, broj radnika jedva dovoljan i za taj obim rada, a napravljeni su gubici od oko 48 miliona evra, piše Dan.

Poslovni prihodi (EUR):
13.126.044,00 ( 2020)
Broj zaposlenih:
( 2020)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...