Blaž Brodnjak povodom Dana NLB investitora

NLB Group će do 2025. godine imati više od 300 miliona evra dobiti

BankeBiznisNovacRegionSrbijaVesti

13.5.2022 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

NLB Group će do 2025. godine imati više od 300 miliona evra dobiti NLB Group će do 2025. godine imati više od 300 miliona evra dobiti
„NLB Group će u 2025. godini ostvariti više od 300 miliona evra dobiti od redovnog poslovanja, od čega trećinu sa srpskog tržišta“, rekao je... NLB Group će do 2025. godine imati više od 300 miliona evra dobiti

„NLB Group će u 2025. godini ostvariti više od 300 miliona evra dobiti od redovnog poslovanja, od čega trećinu sa srpskog tržišta“, rekao je direktor NLB Group Blaž Brodnjak na konferenciji održanoj povodom Dana NLB investitora u Beogradu.

NLB Group prepoznaje investicione kapacitete Srbije, zbog čega će nastaviti sa ulaganjima, kako bi se mladi i talentovani ljudi zadržali u zemlji i regionu, poručio je Brodnjak, a prenosi Finance.si.

On je rekao da sada ima mnogo bolji uvid u to koji su potencijali Beograda, Srbije, ali i čitavog regiona jer su na konferenciji učestvovali investitori iz celog sveta – SAD, Skandinavije, zapadne Evrope i Azije. Naglasio je da je NLB Group još pre nekoliko godina shvatila dinamiku razvoja ekonomije u Srbiji, kao i investicione kapacitete koje naša zemlja nudi.

„Mi smo pre nekoliko godina jasno razumeli dinamiku razvoja srpske ekonomije, taj neki pragmatizam sa ekonomskim politikama koje su jako povoljne za strani kapital. Nije slučajno da je Srbija u poslednje četiri godine među najboljim zemljama za privlačenje stranih neposrednih investicija“, naglasio je Brodnjak.

Najavio je da će NLB Group nastaviti sa ulaganjima i dodao da konferencija u Beogradu upravo dokazuje trend koji će slediti njegova grupacija, jer je na njemu prisustvovala čitava uprava NLB Group iz Ljubljane.

Podsetio je da je održana i prva sednica Nadzornog odbora grupacije po prvi put u istoriji van Ljubljane, čime se, kaže, šalje jasna poruka Beogradu i Srbiji.

Brodnjak je istakao da njegova kompanija beleži snažan rast u poslovanju sa privredom i stanovništvom u Srbiji.

Nova Ljubljanska banka i Komercijalna banka
Foto: Ilustracija/printscreen Youtube

„Sklopili smo nekoliko veoma značajnih transakcija, rastemo i ritejlu, keš kreditima, stambenim kreditima, a raste i tržišno učešće, iako je NLB Group bila u procesu teške integracije sa Komercijalnom bankom“, prenosi Brodnjak.

Izrazio je zadovoljstvo što je integracija završena za manje od 12 meseci bez bilo kakve greške i pritužbe klijenata.

„Banka posluje od 4. maja od kako je NLB Komercijalna banka, formalno od 30. aprila, i već sad smo u poziciji da se fokusiramo na klijente, njihovo iskustvo i posao“, istakao je Brodnjak.

Poručio je da je njegova banka na raspolaganju za nove infrastrukturne projekte i stambenu gradnju. Kaže da su prioritet njegove kompanije stambeni krediti, jer se na taj način neguje porodica i stimulišu mladi da ostanu u zemlji.

Brodnjak je naglasio da NLB Komercijalna Banka raspolaže sa kapacitetom čitave grupacije, a ne samo sa kapacitetom iz Srbije i da ima nove ciljeve preuzimanja, ali je ulazak na hrvatsko tržište ponovo odložen.

U periodu integracije banka porasla 160 miliona evra

Predsednik izvršnog odbora NLB Komercijalne banke Vlastimir Vuković naveo je da je u prva tri meseca, u periodu integracija, banka porasla 160 miliona evra u kreditima. Istakao je da banka pokriva više segmenata od velikih korporativnih klijenata, preko agrara, gde ima 30 odsto tržišnog učešća, do jedinstvenog konkursa kojim se podstiče organska proizvodnja.

„Lideri smo u subvencionisanju kredita poljoprivredi, ali pored toga važno je i to da 30.000 dinara poklanjamo ljudima u okviru stambenih aktivnosti za opremanje stanova. Fokusirani smo na mlade ljude, na održivost proizvodnje i na sve one stvari koje će zadržati mlade ljude u našoj zemlji i regionu“, rekao je Vuković.

Podsetio je da za kupovinu prvog stana država daje 10 odsto učešća za kredite, dok banka obezbeđuje niže kamatne stope i poklanja oko 300 evra za opremanje.

Takođe, Vuković je najavio da će NLB Komercijalna banka i NLB Group u narednom periodu lansirati zelene kredite, odnosno kredite za obnovljive izvore energije, kako za stanovništvo, tako i za privredu u Srbiji i regionu.

„Za tri meseca uz integraciju koju smo uradili radimo i dosta stvari na tome da poboljšamo život u sredini u kojoj radimo“, rekao je Vuković.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...