NOBELOVA NAGRADA ZA MIR BIĆE DODELJENA ONLINE Dobitnik je Svetski program za hranu

KulturaLifestyleSvetVesti

10.12.2020 12:30 Autor: Marko Miladinović 0

NOBELOVA NAGRADA ZA MIR BIĆE DODELJENA ONLINE Dobitnik je Svetski program za hranu NOBELOVA NAGRADA ZA MIR BIĆE DODELJENA ONLINE Dobitnik je Svetski program za hranu
Svetski program za hranu dobiće Nobelovu nagradu za mir na način koji se veoma razlikuje od uobičajene dodele u norveškoj prestonici Oslu. Predsedavajuća Nobelovog... NOBELOVA NAGRADA ZA MIR BIĆE DODELJENA ONLINE Dobitnik je Svetski program za hranu

Svetski program za hranu dobiće Nobelovu nagradu za mir na način koji se veoma razlikuje od uobičajene dodele u norveškoj prestonici Oslu.

Predsedavajuća Nobelovog komiteta Berit Reis-Andersen (Berit Reiss-Andersen) ovaj put će dati online izjavu, nakon čega će Dejvid Bizli (David Beasley), šef Svetskog programa za hranu održati govor u Rimu, gde se i nalazi sedište ove organizacije.

Ove godine za Nobelovu nagradu imenovano je 12 laureata u šest kategorija. Za sada su svim dobitnicima, osim dobitniku nagrade za mir, nagrade dodeljivane proteklih dana na svečanim ceremonijama širom Evrope i SAD u mestima gde pobednici žive.

Nobelova nagrada dolazi sa novčanom nagradom od 10 miliona kruna (1,1 milion dolara), diplomom i zlatnom medaljom.

Tradicionalno se sve ceremonije dodele nobelovih nagrada održavaju 10. decembra, na godišnjicu smrti osnivača nagrade Alfreda Nobela u Stokholmu, osim nagrade za mir koja se održava u prestonici Norveške.

Ovogodišnji dobitnici iz oblasti medicine su Harvi Alter (Harvey Alter), Majk Hoton (Michael Haughton) i Čarls Rajs (Charles Rice) za otkriće lekova za masovnu upotrebu protiv virusa hepatitisa C, iz fizike naučnici Rodžer Penrouz (Roger Penrose), Rajnhard Gencel (Reinhard Genzel) i Andrea Gez (Andrea Ghez) za doprinos u istraživanju crnih rupa, a iz hemije Emanuel Šarpentje (Emmanuelle Charpentier) i Dženifer Dudna (Jennifer Doudna) za razvoj Crispr-Cas9 metode genetskog sekvenciranja.

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2020. godinu je američka pesnikinja Luiz Glik (Louise Glück).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...