Finska kompanija u četvrtom kvartalu beleži međugodišnji pad profita od dva odsto

Nokia pokrenula program otkupa akcija vredan 600 miliona evra

BiznisBolji posaoFirme u fokusuPoslovanjeU fokusuVesti

3.2.2022 20:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Nokia pokrenula program otkupa akcija vredan 600 miliona evra Nokia pokrenula program otkupa akcija vredan 600 miliona evra
Nakon što je signalizirala da je proces finansijskog preokreta okončan, kompanija Nokia je obnovila svoju dividendu, pokrenula program otkupa akcija i povećala ciljane marže... Nokia pokrenula program otkupa akcija vredan 600 miliona evra

Nakon što je signalizirala da je proces finansijskog preokreta okončan, kompanija Nokia je obnovila svoju dividendu, pokrenula program otkupa akcija i povećala ciljane marže za duži period.

Prihodi finske firme bi ove godine trebalo da budu između 22,6 milijardi i 23,8 milijardi evra, što je rast u odnosu na 22,2 milijarde evra u 2021. godini, saopštili su zvaničnici kompanije Nokia, dodajući da dugoročno ciljaju na brži rast prodaje u odnosu na šire tržište telekomunikacione opreme.

Cilj kompanije Nokia je da podvuče crtu za operativnu maržu od 11 do 13,5 odsto ove godine, a da ona bude veća od 14 odsto u roku od tri do pet godina, u poređenju sa 12,5 odsto u 2021. godini.

Na rast ove kompanije uticalo je pokretanje 5G mreže, pa je finski proizvođač telekomunikacione opreme, u trenutku kada se privodila kraju akvizicija kompanije Alcatel-Lucent, počeo da zaostaje za rivalima kao što je švedski Ericsson i kineski Huawei.

Pod upravom Peke Lundmark (Pekka Lundmark) poslovanje kompanije Nokia se stabilizovalo, a sada je u planu podizanje dividende. Članovi upravnog odbora predložili su da dividenda bude 0,08 evra po deonici, što bi bila prva otplata u skoro tri godine. Takođe kompanija je pokrenula i dvogodišnji program otkupa akcija u iznosu od 600 miliona evra.

Lundmark je obećao da će uložiti koliko god je potrebno da Nokia ponovo dođe na vodeću poziciju u industriji telekomunikacione tehnologije, dodajući da će ciljana operativna marža veća od 14 odsto zavisiti od ispitivanja tržišta i razvoja cena u predstojećim godinama.

Nokia je predstavila i rezultate za četvrti kvartal, u kome su njeni prihodi pali za dva odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 6,5 milijarde evra, dok je operativna marža prošle godine sa 16,1 odsto pala na 14,2 procenta.

  • VILENJAK

    3.2.2022 #1 Author

    A nekada su imali najbolje telefone….

    Odgovori

  • Zorica S.

    4.2.2022 #3 Author

    Ako,Finska i Nokia beleze pad sta onda reci za Srpsku privredu.

    Odgovori

  • NATI29

    4.2.2022 #4 Author

    Nokia je bio najkavlitetniji model i opet treba da bude na trzistu

    Odgovori

  • MAJALG

    4.2.2022 #5 Author

    Bili su ubedljivo najkvalitetniji, dok su sada ispod proseka

    Odgovori

  • Lelica

    4.2.2022 #6 Author

    Nekada davno bila jedina i najbolja marka telefona,a sad su propali skroz.

    Odgovori

  • JOVANA

    4.2.2022 #7 Author

    Nokia je najbolji telefon

    Odgovori

  • MARE

    7.2.2022 #8 Author

    Dobra,stara Nokia , i dalje imam jedan stari za slucaj da nestane struje na duze jer ta baterija traje mesec dana .

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...