Većinom prema očekivanjima, nagrade za glavne uloge otišle u ruke izuzetnih veterana

„Nomadland“ osvojio Oskara za najbolji film, Hopkins i Makdormand iznenadili kladionice

KulturaLifestyleSvetVesti

26.4.2021 08:40 Autor: Marko Miladinović 0

„Nomadland“ osvojio Oskara za najbolji film, Hopkins i Makdormand iznenadili kladionice „Nomadland“ osvojio Oskara za najbolji film, Hopkins i Makdormand iznenadili kladionice
Za najbolji film na 93. dodeli nagrade Oskar proglašen je „Nomadland“ rediteljke Kloi Žao (Chloe Zhao), koja je osvojila i prestižnu statuetu za najbolju... „Nomadland“ osvojio Oskara za najbolji film, Hopkins i Makdormand iznenadili kladionice

Za najbolji film na 93. dodeli nagrade Oskar proglašen je „Nomadland“ rediteljke Kloi Žao (Chloe Zhao), koja je osvojila i prestižnu statuetu za najbolju režiju, a Frensis Makdormand (Francis McDormand) je za ulogu u tom filmu proglašena za najbolju glumicu.

U noći između nedelje i ponedeljka, dodela nagrada je prvi put održana na više lokacija, sa središtem u čuvenoj dvorani Dolby Theatre u Los Anđelesu, kao i u prostoru Union Station. Najvažniji nominovani u većini kategorija, njih 170, prisustvovali su manifestaciji uživo, poštujući bezbednosne mere zbog pandemije korona virusa. Mnogi kandidati i članovi Filmske akademije javljali su se putem online prenosa.

Fransis Makdormand je osvojila svog trećeg Oskara za glavnu žensku ulogu, čime je stala rame uz rame sa takvim glumačkim legendama kao što su Danijel Dej Luis (Daniel Day Lewis), Džek Nikolson (Jack Nicholson) i Meril Strip (Meryl Streep), dok je ispred njih, sa četiri osvojene statuete, samo Ketrin Hepbern (Katharine Hepburn).

S druge strane, Oskar za najbolju mušku ulogu pripao je ser Entoniju Hopkinsu (sir Anthony Hopkins), kome je ovo druga nagrada Američke filmske akademije, ali je zato u 83. godini postao najstariji dobitnik iste. On je pobedio ulogom u filmu „Father“, koji je još dobio priznanje za najbolji scenario.

Makdormand i Hopkins su iznenadili kladioničare, jer su pobedili uprkos tome što nisu spadali u favorite, za razliku od ostalih dobitnika.

Iako je film “Mank” Dejvida Finčera važio za ubedljivog favorita sa čak 10 nominacija, ovo crno-belo biografsko ostvarenje o scenaristi Hermanu Mankijeviču moralo je da se zadovolji nagradama samo za najbolju scenografiju i kameru.

Za sporedne uloge nagrade su dobili Danijel Kaluja (Daniel Kaluuya) i Ju Džung-Jun (Yuh Jung Youn).
U konkurenciji za najbolji strani film, pobedio je glavni favorit, danski „Druk“, ispred bosanskog „Quo Vadis, Aida?“ Jasmile Žbanić. Za najboilji animirani dugometražni film proglašen je „Soul“ studija Disney-Pixar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...