NOV PAKET MERA ZA HRVATSKU PRIVREDU 7. SEPTEMBRA Pomoć države oko 106 miliona evra

RegionVesti

3.9.2020 14:35 Autor: Ljiljana Begović 0

NOV PAKET MERA ZA HRVATSKU PRIVREDU 7. SEPTEMBRA Pomoć države oko 106 miliona evra NOV PAKET MERA ZA HRVATSKU PRIVREDU 7. SEPTEMBRA Pomoć države oko 106 miliona evra
Nove mere za pomoć ekonomiji zvanično će biti donete 7. septembra, najavio je hrvatski premijer Andrej Plenković na sednici Vlade. Najvažnija tema na sednici... NOV PAKET MERA ZA HRVATSKU PRIVREDU 7. SEPTEMBRA Pomoć države oko 106 miliona evra

Nove mere za pomoć ekonomiji zvanično će biti donete 7. septembra, najavio je hrvatski premijer Andrej Plenković na sednici Vlade.

Najvažnija tema na sednici bilo je produžavanje mera direktne pomoći preduzetnicima i zaposlenima.

„Mi imamo 1,5 miliona zaposlenih i 150.000 nezaposlenih, uspeli smo da održimo dobru sezonu. Razmišljali smo šta dalje i kakve poruke da pošaljemo zaposlenima i preduzetnicima. Nove mere ćemo doneti u 7. septembra“, rekao je Plenković.

Premijer Hrvatske je dodao da je ukupno isplaćeno 6,3 milijardi kuna (836,2 miliona evra) za sve mere:

Vrhunac je bio u aprilu kada smo isplatili plate za 581.000 radnika, a za avgust ćemo isplatiti 270 miliona kuna„, naglasio je Plenković.

Foto: Tanjug

Kako bi omogućili preduzetnicima da funkcionišu bez panike nastaviće, prema rečima premijera, sa merama skraćenog radnog vremena.

„Produžićemo mere za mikropreduzetnike do 31. decembra – 2.000 kuna po radniku, to je mera podrške za plate. Mera 4.000 kuna za one delatnosti koje su ugrožene produžava se do 31. decembra. To su prevoz putnika, pružanje smeštaja i uslužne delatnosti, kao i delatnosti vezane uz rekreaciju i kulturne i sportske događaje ako su imali minus veći od 50 odsto. I ova pomoć uključuje otpis pripadajućih doprinosa. Ove mere ćemo omogućiti i onima koji budu zatvoreni odlukom Stožera“, najavio je Plenković, prenosi portal Index.

Mere će koštati za četiri meseca oko 800 miliona kuna( 106 miliona evra).

Foto: Pixabay.com

Hrvatsku je korona kriza do sada koštala 1,5 milijardu evra

Korona kriza je Hrvatsku do sada stajala preko 11 milijardi kuna (1,5 milijardu evra) od čega je više od pola otišlo za mere podrške za očuvanje radnih mesta, za što je do sada potrošeno više od šest milijardi kuna, rekao je ministar finansija Zdravko Marić, dodavši i da su moguće nove mere za spas posrnulih delova privrede.

“Ne možemo zanemariti ni čitav niz dodatnih rashoda, prvenstveno u sektoru zdravstva za borbu protiv pandemije. Imali smo i druge izdatke koje nismo planirali, kako za lokalnu samoupravu, tako i za HZZO i ostale entitete gde smo rekli da ćemo im olakšati barem likvidnosno ovu situaciju”, kazao je Marić.

Od početka godine do kraja avgusta manjak poreznih prihoda u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje je oko 12 odsto, precizirao je ministar, dok je doprinosa između 9 i 10 procenata.

“Sedmi i osmi mesec nisu bili toliko loši, međutim protekle dve nedelje, naročito u segmentu turizma, vidimo pad vrednosti, a sada smo na nivou ispod 50 odsto. Do tada smo bili na nivou između 65 i 70 odsto prošlogodišnjeg iznosa”, istakao je ministar.

Otkrio je i da bi u naredne dve nedelje trebalo da budu usvojene smernice ekonomske i fiskalne politike, kojima će biti ažurirana i projekcija BDP za ovu godinu.

„Procena pada će biti nešto bolja od dosadašnjih predviđanja od 9,4 odsto“, dodao je Marić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...