NOVA CRNOGORSKA AVIO-KOMPANIJA „TOMONTENEGRO“ MOŽDA VEĆ U FEBRUARU Neizvesna sudbina radnika

RegionVesti

15.1.2021 11:29 Autor: Marko Miladinović 0

NOVA CRNOGORSKA AVIO-KOMPANIJA „TOMONTENEGRO“ MOŽDA VEĆ U FEBRUARU Neizvesna sudbina radnika NOVA CRNOGORSKA AVIO-KOMPANIJA „TOMONTENEGRO“ MOŽDA VEĆ U FEBRUARU Neizvesna sudbina radnika
Svi administrativni zahtevi oko osnivanja nove državne crnogorske avio-kompanije, pod imenom „ToMontenegro“, biće završeni najkasnije za dve do tri nedelje. Kako prenose podgoričke „Vijesti“,... NOVA CRNOGORSKA AVIO-KOMPANIJA „TOMONTENEGRO“ MOŽDA VEĆ U FEBRUARU Neizvesna sudbina radnika

Svi administrativni zahtevi oko osnivanja nove državne crnogorske avio-kompanije, pod imenom „ToMontenegro“, biće završeni najkasnije za dve do tri nedelje.

Kako prenose podgoričke „Vijesti“, Vlastimir Ristić, izvršni direktor kompanije „Montenegro Airlines“ koja je u procesu gašenja i čiju imovinu će preuzeti novoosnovani avio-prevoznik, juče je podneo ostavku i o tome obavestio odbor direktora, koji treba da je konstatuje i izabere vršioca dužnosti direktora. Međutim, članovi odbora direktora su ranije podneli ostavke pa je pitanje ko zaista može da potvrdi njegovu ostavku. Skupština akcionara na kojoj će biti izabran novi odbor direktora zakazana je za 8. februar.

Do sada je usvojena odluka o osnivanju i statut nove kompanije, a predstoji izbor rukovodstva, što će direktno da odobri Vlada Crne Gore. Nakon toga predstoji preuzimanje dela imovine od „Montenegro Airlines“, kao i dugotrajan proces dobijanja međunarodnih licenci, slotova i brojnih dozvola.

Prvi letovi se mogu očekivati u roku od šest do devet meseci, mada nije isključen ni kraći rok.

Vlada planira da preuzme jedan avion koji je „Montenegro Airlines“ uzeo na kredit, da obešteti kompaniju za do sada uplaćeni iznos i preuzme vraćanje preostalih rata od oko 6,8 miliona evra. Preostala dva aviona bivše avio-kompanije su u zakupu, pa postoje pregovori o njegovom nastavku pod okriljem nove državne firme.

Sudbina zaposlenih pod znakom pitanja

Sindikat linijskih pilota „Montenegro Airlines“ uputio je otvoreno pismo ministrima finansija i kapitalnih investicija Crne Gore, u kojem traže odgovore o sudbini kompanije, poručujući da su ugrožene porodice radnika koji nisu primili plate još od septembra.

Prema informacijama „Vijesti“, u naredne tri nedelje trebalo bi da bude poznato i koliko dosadašnjih radnika „Montenegro Airlines“ prelazi u novu kompaniju, kao i kako će biti obeštećeni oni među njima koji neće biti zaposleni kod novog poslodavca.

Nezvanične su najave da bi u novu kompaniju mogla preći većina pilotskog i tehničkog osoblja, ali zato vrlo mali deo iz administracije gde je bio i najveći višak zaposlenih. Prema toj najavi, od sadašnjeg broja od oko 360 radnika u novoj kompaniji bi mogla biti angažovana polovina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...