Vlada Hrvatske, Hrvatska narodna banka i 13 banaka potpisali memorandum

Nova pravila prekoračenja po tekućem računu

BankeNovacRegionVesti

24.8.2022 09:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Nova pravila prekoračenja po tekućem računu Nova pravila prekoračenja po tekućem računu
Vlada Hrvatske, Hrvatska narodna banka (HNB) i trinaest banaka potpisale su memorandum o novim pravilima prekoračenja po tekućem računu. Radi se o onim bankama... Nova pravila prekoračenja po tekućem računu

Vlada Hrvatske, Hrvatska narodna banka (HNB) i trinaest banaka potpisale su memorandum o novim pravilima prekoračenja po tekućem računu. Radi se o onim bankama koje odobravaju prećutno prekoračenje.

Memorandum omogućuje prelazak sa „prećutno prihvaćenih“ na „dopuštena prekoračenja“ za gotovo 1,8 miliona potrošača kojima je odobreno prihvaćeno prekoračenje bez posebnog zahteva. U objavi piše da će prelaskom na dopuštena prekoračenja, svim potrošačima biti osigurana niža cena korišćenja prekoračenja, te postupna otplata duga u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja, piše Poslovni dnevnik.

Viceguverner HNB Bojan Fras rekao je kako se na memorandumu radilo gotovo godinu dana, a potreba za njim ukazala se nakon nekoliko prigovora potrošača zatečenih činjenicom da su njihova dopuštena prekoračenja prenesena u prećutna prekoračenja.

Razlika između te dve vrste prekoračenja, objašnjava Fras, jest da se dopušteno prekoračenje ugovara otvaranjem tekućeg računa.

„Ono bolje štiti potrošače i pruža im puno bolju informisanost o sadržaju njihovog odnosa sa prekoračenjem, te je jeftinije za potrošače od prećutnog prekoračenja, jer se na dopušteno prekoračenje primenjuje ograničenje efektivne kamatne stope koja je sada 7,31 odsto. Kod prećutnih osiguranja ne postoji takvo ograničenje, postoji samo ograničenje maksimalne nominalne kamatne stope od 7,97 odsto, ali na to se još dodaju bankarske naknade. Potrošači koji koriste prećutna ograničenja u proseku plaćaju od dva do tri odsto višu efektivnu kamatnu stopu u odnosu na one u zoni dopuštenog prekoračenja“, objašnjava Fras i dodaje da novi memorandum stupa na snagu 30. juna 2023. godine.

Memorandum će takođe sprečiti mogućnost da se pogodnosti ugovorene u korist potrošača zapravo ne dovedu u pitanje u slučaju da banka proda dug potrošača nekoj agenciji za naplatu potraživanja.

Objašnjava kako su banke dužne svojim potrošačima i korisnicima prekoračenja na tekućim računima ponuditi u istoj visini dopušteno prekoračenje, kao i kombinaciju novog dopuštenog i novog prećutnog prekoračenja – uz određena pravila.

„Prvo pravilo je da, kada banka nudi novo dopušteno prekoračenje, do visine prećutnog prekoračenja koje klijent sada uživa, banka mora najmanje polovinu tog iznosa dati u dopuštenom prekoračenju. Drugo pravilo je da iznos prećutnog prekoračenja u kombinovanom prekoračenju može biti u visini jednomesečnog primanja.

  • SNEZANA

    25.8.2022 #1 Author

    Pravila se moraju postovati

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.8.2022 #2 Author

    Banke sebe stite…

    Odgovori

  • MARE

    28.8.2022 #3 Author

    Treba prvo razumeti ovo zbunjujuce bankarsko izrazavanje , samo sto je takvo upravo radi toga

    Odgovori

  • MARE

    18.9.2022 #4 Author

    Svako prekoracenje je nedozvoljeno

    Odgovori

  • MARE

    23.10.2022 #5 Author

    Najgore je kad zaboravis na dozvoljeni minus u jednoj banci, postanes korisnik druge banke i dodje minus na naplatu ..ode plata neplanirano

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...