NOVE INVESTICIJE SKI CENTRA JAHORINA Za pet miliona evra dve gondole, četvorosed i veštački sneg

InvesticijeNovacRegionVesti

10.5.2020 12:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

NOVE INVESTICIJE SKI CENTRA JAHORINA Za pet miliona evra dve gondole, četvorosed i veštački sneg NOVE INVESTICIJE SKI CENTRA JAHORINA Za pet miliona evra dve gondole, četvorosed i veštački sneg
Olimpijski centar “Jahorina“ planira da se, uz garancije Vlade Republike Srpske, zaduži za čak 99 miliona konvertibilnih maraka (5.061.793 miliona evra) na period od... NOVE INVESTICIJE SKI CENTRA JAHORINA Za pet miliona evra dve gondole, četvorosed i veštački sneg

Olimpijski centar “Jahorina“ planira da se, uz garancije Vlade Republike Srpske, zaduži za čak 99 miliona konvertibilnih maraka (5.061.793 miliona evra) na period od 15 godina kako bi gradili dve gondole, jedan četvorosed sa stazama i sistemom za veštačko osnežavanje i halu, kao i da bi posadili travu na stazama.

Pred Skupštinom akcionara centra “Jahorina“ 25. maja ove godine naći će se Odluka o dugoročnom kreditnom zaduženju kod banaka, u iznosu od 99 miliona KM, za nastavak investicionog ciklusa na Jahorini, prenosi capital.ba. Prva od planiranih investicija je gradnja gondole Jahorina-Pale kako bi povezali skijalište „Ravna planina“ u Palama sa skijalištem „Jahorina“ na toj istoimenoj planini.

“Projekat podrazumeva izgradnju gondole, ski lifta, izgradnju ski staze Jahorina-Ravna planina, osnežavanje ski staze Ravna planina, izgradnju pasarele i osvetljenje ski staze“, obrazlažu iz ovog cengtra. Projekat, kako tvrde, ima i veliki ekološki značaj jer bi se značajno smanjio broj korisnika automobila na ovoj relaciji, što će direktno uticati i na smanjenje zagađenja.

Drugi projekat za koji se zadužuju je gradnja gondole Trnovo koja bi povezala vikend naselja Trnovo sa podsektorom Poljice u konceptu jedinstvenog sistema skijališta. “Polazne stanice su pozicionirane na način da iste obezbeđuju pristup skijašima sa drugih ski staza i žičara i gondola u jedinstvenom sistemu skijališta sa omogućenim preskijavanjem od jedne do druge žičare“, navode iz OC „Jahorina“.

Okvirna dužina ove gondole je 685 metara sa zaštitnim zonama od po 20 metara sa svake strane. Iz Olimpijskog centra dodaju da kapacitet gondole obavezno mora biti izbalansiran i usklađen sa smeštajnim kapacitetima i kapacitetom ski staza, odnosno da se moraju obavezno uračunati i planirani vikend izletnici.

„Cilj je da se omogući efikasan transport, kao i udobnost korisnika. Ovaj projekat podrazumjeva: izgradnju gondole, ski lifta, pokretne trake, izgradnju ski staze, signalizacije, osnežavanje ski staze, osvetljenje ski staze i Ski Data“, naveli su iz OC „Jahorina“.

Treći projekat je izgradnja četvoroseda Rajska dolina sa pripadajućim stazama i sistemom za veštačko osnežavanje, Ski Data, te radovi na stazama. “Na ovaj način oživili bi deo planine na kome je održavana Olimpijada 84, osnežili bi jedinu crnu stazu na skijalištu, rasteretili postojeće staze, a samim time doprineli većoj bezbednosti skijaša i boljoj i raznovrsnijoj ponudi“, istakli su iz OC „Jahorina“.

Planira se i sufinansiranje dela troškova izgradnje višenamenske hale na Jahorini u kojoj će biti lokali, spa centar, teretana, poslovne prostorije i atletska staza. Tu je i zatravnjivanje ski staza, za šta ističu da je neophodno kako bi se obezbedile kvalitetne staze, veća bezbednost skijaša, te smanjio broj povreda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...