obuka za sticanje osnovnih znanja o ličnoj higijeni

Novi higijenski pravilnik veliki neplanirani namet za privredu Crne Gore

BiznisRegionVestiZdravlje

8.4.2022 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Novi higijenski pravilnik veliki neplanirani namet za privredu Crne Gore Novi higijenski pravilnik veliki neplanirani namet za privredu Crne Gore
Prema oceni crnogorskih privrednika koju su izneli na sastanku u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG), Pravilnik o programu obuke za sticanje osnovnih znanja o... Novi higijenski pravilnik veliki neplanirani namet za privredu Crne Gore

Prema oceni crnogorskih privrednika koju su izneli na sastanku u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG), Pravilnik o programu obuke za sticanje osnovnih znanja o ličnoj higijeni i merama zaštite od zaraznih bolesti predstavlja biznis barijeru i neplanirani trošak, koji kumulativno iznosi više od milion evra.

Oni su, kako je saopšteno iz PKCG, pozvali da se taj pravilnik izmeni ili da se odloži njegova primena u godini koju karakteriše neizvesnost prouzrokovana korona virusom i krizom usled rata u Ukrajini.

Predstavnici poslovne zajednice istakli su da je zaštita zdravlja građana na prvom mestu i da je svaka edukacija zaposlenih u tom smislu afirmativna, ali da u eri digitalizacije regulativu treba sprovoditi na najjednostavniji način i uz najmanje troškova, piše RTCG.

Kako su naveli iz PKCG, pravilnik propisuje program obuke za sticanje osnovnih znanja o ličnoj higijeni i merama zaštite od zaraznih bolesti zaposlenih koji rade na poslovima iz delatnosti u objektima pod sanitarnim nadzorom, i rukuju hranom u svim fazama njene proizvodnje, prerade i distribucije.

Iz PKCG su rekli da pravilnik obuhvata objekte gde se proizvodi i rukuje hranom i ona uslužuje, zatim trgovine, kozmetičke salone, javno vodosnabdevanje.

„Sve obuke sprovodi Institut za jeavno zdravlje Crne Gore (IJZ), a troškovi edukacije, za koje je propisano da snosi poslodavac, iznose 35 evra po zaposlenom, koji poseduje sanitarnu knjižicu, uključujući i sezonske radnike”, kaže se u saopštenju.

Iz PKCG su dodali da je edukacija propisana Zakonom o zaštiti od zaraznih bolesti, a prekršajne mere su propisane u iznosu od 1.500 do 20.000 evra, piše RTCG.

Edukacija, kako su dodali, ne isključuje troškove izdavanja sanitarne knjižice i lekarskih pregleda.

Iz PKCG su rekli da privrednici kao barijeru vide navedene troškove edukacije, jer predstavljaju veliki iznos neplaniranih izdataka za ovu godinu, koji se moraju odmah uplatiti.

Oni su istakli da se za veće hotelske grupacije oni kreću oko 14.000 evra.

Kako se navodi, u prehrambenim trgovinskim lancima oko 80 odsto zaposlenih ima sanitarnu knjižicu, tako da će za jedan od većih lanaca troškovi za obuke 1.300 zaposlenih sa sanitarnom knjižicom izdvojiti 45.500 hiljada evra.

“Ako se dodaju zaposleni u prerađivačkoj industriji u poljoprivredi (neki veći prehrambeni proizvođači bi trebalo da izdvoje i do 52.000 evra), dolazi se do cifre od najmanje 30.000 zaposlenih, potencijalnih polaznika obuke, na osnovu kojih poslodavci treba unapred da uplate 1.050.000 evra na račun IJZ”, kaže se u saopštenju.

Laboratorijska ispitivanja
Foto: Unsplash.com

Navodi se da privrednici prilikom popunjavanja zahteva za edukaciju, moraju da prilože uplatnicu na kojoj je unapred uplaćen iznos troška obuke za sve prijavljene zaposlene, piše RTCG.

Na sastanku je ukazano na to da će zahtev za prijavu na edukaciju biti dokaz da privrednik nije u prekršaju.

Iz PKCG su rekli da to znači da su privrednici dužni da odmah uplate troškove edukacije za sve zaposlene, iako obuka nije održana i ne znajući se kada će doći na red da je pohađaju i da li će prijavljeni zaposleni uopšte raditi kod tog poslodavca.

“Za njih su upitni i vreme i dinamika održavanja obuka s obzirom na ograničene kapacitete IJZ kada je u pitanju broj zaposlenih u toj instituciji”, kaže se u saopštenju.

To je, kako se navodi, posebno važno u vreme pripreme i održavanja same turističke sezone, zbog hroničnog nedostatka radne snage, pa će biti problem odvojiti vreme za polaznike obuke koje traju 16 sati.

Iz PKCG su rekli da sertifikat koji se dobija nakon obuke glasi i na poslodavca i na zaposlene i imaće QR kod koji će onemogućiti njegove zloupotrebe.

“Postavljano je pitanje da li zbog intenzivne fluktuacije sezonskih radnika drugi poslodavac treba da plaća obuku radniku koji će možda napustiti posao”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na sastanku, kao jedno od rešenja, privreda kandidovala mogućnost da se uvede institut odgovornog lica, koje bi bilo dužno da odsluša obuku, možda i da položi test i stečena znanja prenese zaposlenima u preduzeću.

Iz PKCG su rekli da bi o tome bio dužan da vodi urednu evidenciju, kad je, kome i na koje teme držao predavanje.

Kako su naveli iz PKCG, kao jedno od rešenja je predložena i organizacija online obuka, čime bi se značajno smanjili troškovi edukacije, piše RTCG.

Iz PKCG su dodali da su ponudili svoje kapacitete za realizaciju takvih obuka i snimanje tutorijala.

Privrednici su ukazali i da je neophodno da se uzme u obzir to da brojni privrednici posluju sa hranom u skladu sa HACCP sistemom i poštujući standarde kvaliteta, i da je za ostale privrednike na snazi Vodič za dobru higijensku praksu u poslovanju sa hranom koji je urađen na osnovu Zakona o bezbednosti hrane.

Iz PKCG su rekli da će zaključci sa sastanka biti dostavljeni nadležnim institucijama.

  • Bella

    9.4.2022 #1 Author

    Stalno se izmisljaju neke nove norme i pravila a osnove stvari se ne postuju.

    Odgovori

  • VILENJAK

    10.4.2022 #2 Author

    Teško CG, konstantno im uvode neke nove namete. Ko će opstati u toj zemlji, pitam se?!

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.4.2022 #3 Author

    Sta li ce jos da izmisle i uvedu?!

    Odgovori

  • TINA

    10.4.2022 #4 Author

    To treba uvesti kao obavezan predmet u osnovnoj skoli I da se podrazumeva da to svi znaju.

    Odgovori

  • Emilija

    27.2.2023 #5 Author

    Stalno neke.novine da bi se uzele.pare

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...