Vlada Crne Gore subvencioniše privrednike

Novi javni pozivi za finansijsku podršku privredi

BiznisRegionVesti

25.2.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Novi javni pozivi za finansijsku podršku privredi Novi javni pozivi za finansijsku podršku privredi
Ministarstvo ekonomskog razvoja raspisaće 1. marta poziv za dodelu finansijske podrške privredi za 2022. godinu. „Ukupan budžet opredeljen za realizaciju programa podrške iznosi 5,2... Novi javni pozivi za finansijsku podršku privredi

Ministarstvo ekonomskog razvoja raspisaće 1. marta poziv za dodelu finansijske podrške privredi za 2022. godinu.

„Ukupan budžet opredeljen za realizaciju programa podrške iznosi 5,2 miliona evra, a poziv će biti otvoren do 30. novembra. Bespovratna sredstva će se isplaćivati po principu refundacije, nakon završetka realizacije aktivnosti za koju je dostavljena kompletna dokumentacija“, istakli su iz Ministarstva ekonomskog razvoja, prenosi RTCG.

Predstavnice Ministarstva ekonomskog razvoja, Olivera Vukajlović, v.d. direktorke Direktorata za unapređenje konkurentnosti i Renata Milutinović, v.d. direktorke Direktorata za industrijski i regionalni razvoj upoznali su predstavnike mikro, malih i srednjih preduzeća sa opštim uslovima, načinom apliciranja, visinom podrške i karakteristikama svakog pojedinačnog programa, odnosno programske linije.

Kako navode u saopštenju, program za unapređenje konkurentnosti privrede ima za cilj podsticaj investicija, standardizaciju i digitalizaciju biznisa, jačanje izvoznog potencijala, razvoj preduzetništva, stvaranje zelenih poslova, ekonomsko osnaživanje žena i mladih, pružanje mentoring usluga, kako bi se na adekvatan način, a u skladu sa predviđenim budžetskim sredstvima doprinelo jačanju privrednih aktivnosti, a ujedno i zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mesta.

Programom za unapređenje konkurentnosti privrede za 2022. godinu je predviđeno sprovođenje osam Programskih linija finansijsko-nefinansijske podrške.

„Pre svega za nabavku opreme velike vrednosti, podršku malim ulaganjima, uvođenje međunarodnih standarda, digitalizaciju, podsticaj cirkularne ekonomije, internacionalizaciju, početnike u biznisu i pružanje mentoring usluga. Ukupan budžet za realizaciju Programa unapređenje konkurentnosti za 2022. godinu iznosi četiri miliona evra, dok je za razvoj prerađivačke industrije namenjeno milion evra”, ističu predstavnici Ministarstva.

Poslovni razgovori
Foto: Pexels.com

Navode da će sve to će doprineti povećanju produktivnosti MMSP, sektora prerađivačke industrije i zanatlija koji posluju u manje razvijenim delovima Crne Gore.

Vukajlović je ukazala da je jedna od novina kod ovih programa refundiranje svih aktivnosti započetih 1. januara 2022. godine, tako da će korisnici podrške moći da apliciraju za sredstva iako su već kupili opremu.

„Takođe, cilj je da se privreda rastereti dodatne dokumenetacije i papirologije, pa smo sve obrasce za apliciranje unapredili, da bi bilo što manje dokumeta koje je neophodno pripremiti“, istakla je ona.

Kada je u pitanju Program za razvoj prerađivačke industrije, Milutinović je kazala da je njegov cilj unapređenje konkurentnosti privrednih subjekata, njihove produktivnosti i profitabilnosti, resursne efikasnosti i povećanja zaposlenosti u sektoru prerađivačke industrije kroz ulaganja u modernizaciju proizvodnih procesa nabavkom proizvodnih mašina i opreme.

Prema njenim rečima, Program za razvoj i promociju zanatstva, sa budžetom od 200.000 evra, omogućiće podsticanje njegovog razvoja kroz pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata namenjenih za obavljanje zanatske delatnosti.

„Bespovratna podrška namenjena je za pokriće dela opravdanih troškova nabavke nove i polovne opreme, i da ona može biti finansirana najmanje 60 odsto iz kredita, ostatak iz sopstvenih sredstava“, kazala je Milutinović.

Privrednici ocenjuju da je neophodno avansno isplaćivati sredstva podrške, te da je potrebno osmisliti programe podrške za izvozno orijentisane kompanije, po uzoru na države regiona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...