Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za Biznis.rs o radovima na beogradskom aerodromu

Novi kontrolni toranj biće gotov do 31. decembra

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

8.10.2021 08:01 Autor: Stanislav Stanišić 7

Novi kontrolni toranj biće gotov do 31. decembra Novi kontrolni toranj biće gotov do 31. decembra
Rok za završetak radova na novom kontrolnom tornju na beogradskom aerodromu pomeren je za 31. decembar ove godine, rečeno je portalu Biznis.rs iz Ministarstva... Novi kontrolni toranj biće gotov do 31. decembra

Rok za završetak radova na novom kontrolnom tornju na beogradskom aerodromu pomeren je za 31. decembar ove godine, rečeno je portalu Biznis.rs iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, uz podsećanje da je u početku bilo planirano da radovi budu gotovi do avgusta.

Do pomeranja roka došlo je usled okolnosti vezanih za pandemiju, u kojima se radovi izvode od samog početka. Rok za izvođenje, koji je predviđen osnovnim ugovorom zaključenim pre pandemije, produžen je i radovi se izvode u skladu sa novom, revidiranom dinamikom koja je uzela u obzir nadoknadu dosadašnjih kašnjenja i vreme za završetak preostalih radova, ističu iz Ministarstva.

Pandemija je usporila radove, budući da se izvođač suočio sa problemima pravovremene nabavke i isporuke materijala i opreme i angažovanja resursa i radne snage usled proglašenja vanrednog stanja, zaražavanja neposrednih izvršilaca i preventivnih mera izolacije.

Završetak radova na izgradnji očekuje se do kraja ove godine, a puštanje u rad, odnosno početak pružanja usluga iz novog tornja, posle tranzicije sa starog na novi toranj, predviđen je za mart 2022. godine. U toku su radovi na uređenju kupole tornja, zidarski, gipsarski, keramičarski, podopolagački radovi, radovi na montaži pregradnih zidova i fasade, radovi na postavljanju elektroenergetskih, mašinskih, telekomunikacionih i hidrotehničkih instalacija“, saopštavaju iz ministarstva.

Izgradnja novog kontrolnog tornja na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“ počela je u martu 2020. godine. Projekat je vredan 17,5 miliona evra i uključuje gradnju novog kontrolnog tornja od 75 metara na četiri nivoa, koji je smešten pored postojećeg centra za kontrolu vazdušnog saobraćaja, otvorenog 2010. godine.

Gradi se i kontrolni centar na dva nivoa koji će biti povezan sa centrom za kontrolu vazdušnog saobraćaja. Objekat je površine 7.500 m2.

Postojeći toranj na Aerodromu Nikola Tesla Beograd, izgrađen je 1962. godine. Ovaj objekat više nije adekvatan budući da ne zadovoljava zahteve korisnika, s obzirom na nedostatak raspoloživog prostora i nemogućnost modernizacije i instaliranja dodatne tehničke opreme i sistema u kupoli tornja.

„Na beogradskom aerodromu se očekuje značajno povećanje broja avio-operacija, pogotovo u periodu nakon što uticaj pandemijskih okolnosti bude smanjen. Novi toranj i nova modernizovana oprema kontrole letenja dovodi do povećavanja kapaciteta za pružanje usluga, boljih uslova rada i omogućava veću uposlenost aerodroma u uslovima kada se realizuju značajni investicioni projekati koji su trenutno u toku“, navode iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i dodaju da će se izgradnjom novog kontrolnog tornja „suštinski stvoriti uslovi za pružanje usluga kontrole letenja na kvalitativno višem nivou, što znači veću efikasnost i redovnost odvijanja saobraćaja uz zahtevani nivo bezbednosti“.

  • Stefan

    8.10.2021 #1 Author

    Super

    Odgovori

  • Anna

    8.10.2021 #2 Author

    Kao i u svim ostalim sferama- staro srušiti i megalomanski graditi još još još. Aviokompanije propadaju letovi se smanjuju ali mi gradimo kao u najsrećnija vremena.

    Odgovori

    • Questor

      9.10.2021 #3 Author

      Stari toranj više nije svrsishodan obzirom da se aerodrom u medjuvremenu raširio te se više i ne vide sve pozicije aviona (kompletan C konkurs). Da ne pricamo o tehnickoj zastarelosti.

      Odgovori

    • Sonjka

      30.9.2023 #4 Author

      Dobro receno

      Odgovori

  • Ivan

    8.10.2021 #5 Author

    Bravo a kada će metro da počne da se gradi?

    Odgovori

  • Mara

    9.10.2021 #7 Author

    Super

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...