Ko će imati prednost u dobijanju sredstava?

Novi podsticaji za poljoprivrednike i veći agrarni budžet

AgrobiznisBiznisInvesticijeNovacSrbijaVesti

2.11.2021 09:03 Autor: Julijana Vincan 0

Novi podsticaji za poljoprivrednike i veći agrarni budžet Novi podsticaji za poljoprivrednike i veći agrarni budžet
Izvoz poljoprivrednih proizvoda će ove godine premašiti pet milijardi dolara, što je delom rezultat i investicija realizovanih sredstvima iz pretpristupnih fondova EU. Uz nove... Novi podsticaji za poljoprivrednike i veći agrarni budžet

Izvoz poljoprivrednih proizvoda će ove godine premašiti pet milijardi dolara, što je delom rezultat i investicija realizovanih sredstvima iz pretpristupnih fondova EU. Uz nove IPARD podsticaje, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavljuje i veći agrarni budžet u narednoj godini.

Cilj da Evropa bude klimatski neutralan kontinent do 2050. godine Evropska unija realizuje kroz niz projekata. U tu svrhu EU je izradila Zelenu agendu koja direktno utiče i na poljoprivredu.

„Prioriteti u Zelenoj agendi za Zapadni Balkan su klima, energetika i mobilnost, zatim cirkularna ekonomija, smanjenje zagađenja, održiva poljoprivreda i proizvodnja hrane, i biodiverzitet. Jedna od mera za realizaciju ovih ciljeva biće investicije u obnovljive izvore energije (OIE), kao i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, i prilagođavanje mera u poljoprivredi za ublažavanje klimatskih promena. Planirano je da sredstva budu opredeljena kroz IPARD program. Srbija trenutno radi na izradi ’Integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku’, u koju su uključena sva ministarstva, kao i udruženja građana, interesne grupe, Privredna komora Srbije (PKS)…“, objasnio je nedavno projektni menadžer Delegacije EU u Srbiji Boris Ilijevski na vebinaru „Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost u poljoprivredi“, koji je pratio portal Biznis.rs.

Primer za napore ka okretanju OIE jeste i voće koje se u hladnjači zamrzava električnom energijom iz solarnih panela. Na krovu ih je gotovo 2.000, ukupne snage 600 kilovat-sati (kWh).

„Mi tokom maja, juna, jula i avgusta kada zamrzavamo sveže voće, trošimo pet puta više struje nego danas, jer tada imamo proizvodnju pet puta veću. Tako da u tom slučaju mi se pokrivamo, i nadamo se da nam neće faliti ili eventualno malo nešto u letnjem periodu, a sve ostale mesece možemo da imamo viška koji je plasiran u JKP Elektroprivreda Srbije“, naveo je Aleksandar Jakovljević iz hladnjače Abd prom.

U panele je uloženo oko 570.000 evra, gotovo pola iz IPARD fondova. Uz manje troškove proizvodnje, time su obezbedili i sigurno snabdevanje električnom energijom, pa i dodatnu zaradu.

„Višak u popodnevnim satima koji se proizvede distribuira se u mrežu i na taj način se vrši prodaja električne energije. Očekivana isplativost ovakvog sistema kreće se negde od tri do četiri godine“, izjavio je Nikola Šakan iz kompanije Telefon inženjering za RTS.

U narednih sedam godina u okviru IPARD-a poljoprivrednicima će biti dostupni novi grantovi, a prednost u dobijanju sredstava imaće žene i mladi poljoprivrednici.

„Mi smo u okviru IPARD-a izdvojili još davnih dana 175 miliona evra, taj novac će moći da generiše investicije od ukupno 600 miliona evra u poljoprivredi. Pošto želimo još više od toga da uradimo, trenutno razgovaramo o narednoj fazi IPARD-a 3“, otkrio je šef Delegacije EU u Srbiji, Emanuel Žiofre (Emanuele Giofre).

Ministar poljoprivrede najavio je i veći agrarni budžet u sledećoj godini.

„IPARD 3 nam je tu, cenim od juna sledeće godine ulazimo u to. Plus srpski novac, iz državnog budžeta za poljoprivredu koji će biti drastično veći 2022. godine nego što je bio u 2021. godini“, istakao je Nedimović.

Prosečna starost poljoprivrednika koji su se do prijavljivali za sredstva iz pretpristupnih fondova je 61 godina, a tek svaki 14. je mlađi od 40 godina.

Kako je ranije najavljeno, u novembru se očekuje da Evropska komisija usvoji finalnu verziju IPARD 3 programa za Srbiju, a paket pretpristupne pomoći za poljoprivredu iznosiće 288 miliona evra. Ovaj iznos uvećan je za više od 100 miliona evra, jer je kroz prethodni program bilo opredeljeno 175 miliona za podizanje konkurentnosti agrarnog sektora i prilagođavanje standardima Evropske unije.

Zainteresovani poljoprivrednici trenutno mogu da prijave projekte do 17. decembra, do kada traje drugi javni poziv za IPARD podsticaje namenjene diverzifikaciji poljoprivrednih gazdinstava i razvoju poslovanja. Zainteresovani poziv mogu da vide na internet stranicama Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...