NOVI REKORDI NA TRŽIŠTU NAFTE Saudijci oborili ponudu, cene najviše u poslednjih 11 meseci

SvetVesti

12.1.2021 15:06 Autor: Vladimir Jokanović 0

NOVI REKORDI NA TRŽIŠTU NAFTE Saudijci oborili ponudu, cene najviše u poslednjih 11 meseci NOVI REKORDI NA TRŽIŠTU NAFTE Saudijci oborili ponudu, cene najviše u poslednjih 11 meseci
Cene nafte dostigle su u utorak najviši nivo u poslednjih skoro 11 meseci, usled redukovane ponude i očekivanog smanjenja američkih komercijalnih zaliha, uprkos nastavka... NOVI REKORDI NA TRŽIŠTU NAFTE Saudijci oborili ponudu, cene najviše u poslednjih 11 meseci

Cene nafte dostigle su u utorak najviši nivo u poslednjih skoro 11 meseci, usled redukovane ponude i očekivanog smanjenja američkih komercijalnih zaliha, uprkos nastavka širenja epidemije korona virusa.

Saudijska Arabija potvrdila je da dobrovoljno smanjuje proizvodnju nafte za dodatnih milion barela dnevno, uz smanjenje svetske proizvodnje za 7,7 miliona barela dnevno prema sporazumu OPEC+. Od najnovijeg izveštaja Američke uprave za energetske informacije (EIA) očekuje se da potvrdi smanjenje zaliha i petu nedelju zaredom, prenosi HT Auto, pozivajući se na Reuters.

Drugii najveći svetski proizvođač nafte, Saudijska Arabija smanjiće produkciju u februaru i martu, kako bi održala cenu u uslovima pale potražnje, dok stručnjaci prognoziraju da su američke zalihe komercijalne nafte pale za još 2,7 miliona barela. Izveštaj EIA očekuje se u utorak uveče (CET).

Analitičari naftnog tržišta ocenjuju da je za porast cena nafte ključna odluka Rijada, ali da tome na ruku ide i obećanje novoizabranog američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da će upumpati „milijarde“ za saniranje ekonomske štete izazvane pandemijom.

Cene nafte bi možda dostigle još više vrednosti da se nije pojavilo novo epidemiološko žarište u Kini, gde je 11 miliona stanovnika u provinciji Hubei u okolini Pekinga izolovano strogim merama. Japan je takođe pooštrio restriktivne mere u okolini Tokija.

Prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice, cena američke WTI (West Texas Intermediate) dostigla je prvi put od februara 2020. vrednost višu od 53 dolara za barel, dok se severnomorskom naftom Brent trgovalo po ceni oko 56,50 dolara za barel, što je takođe najviše od februara prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...