CENA WTI NAFTE PROBILA GRANICU 50 DOLARA Saudijci dobrovoljno smanjuju dnevnu proizvodnju

SvetVesti

6.1.2021 09:24 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENA WTI NAFTE PROBILA GRANICU 50 DOLARA Saudijci dobrovoljno smanjuju dnevnu proizvodnju CENA WTI NAFTE PROBILA GRANICU 50 DOLARA Saudijci dobrovoljno smanjuju dnevnu proizvodnju
Cene nafte dostigle su u utorak najviše vrednosti od februara prošle godine, nakon što je Saudijska Arabija objavila da je odlučila da dobrovoljno redukuje... CENA WTI NAFTE PROBILA GRANICU 50 DOLARA Saudijci dobrovoljno smanjuju dnevnu proizvodnju

Cene nafte dostigle su u utorak najviše vrednosti od februara prošle godine, nakon što je Saudijska Arabija objavila da je odlučila da dobrovoljno redukuje proizvodnju nafte za dodatnih milion barela dnevno u februaru i martu. Na sastanku OPEC+ odlučeno je da globalna dnevna proizvodnja u januaru bude uvećana za 75.000 barela.

Cena američke nafte WTI (West Texas Intermediate) premašila je u jednom trenutku cenu 50,15 dolara za barel, nakon poskupljenja oko pet odsto. Severnomorska nafta Brent popela se do cene 53,76 dolara za baler, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Prema planu OPEC+ iz decembra, trebalo je da bude razmotreno eventualno januarsko povećanje dnevne proizvodnje za 500.000 barela, ali je umesto toga, produkcija uvećana za skromnih 75.000 barela. Postignut je dogovor da proizvodnja u februaru bude uvećana za 120.000 barela dnevno.

Saudijska Arabija jednostrano je odlučila o dodatnom smanjenju sopstvene proizvodnje u nameri da zaštiti izvoznu cenu nafte u uslovima opale potražnje. Cene nafte pale su u ponedeljak u očekivanju odluke OPEC+ o povećanju proizvodnje, dok su nastavak širenja korona virusa i nova zatvaranja dodatno smanjili potražnju.

Rijad je insistirao na zasedanju OPEC+ u decembru da se tadašnje smanjenje dnevne proizvodnje za 7,7 miliona barela u odnosu na nivo pre pandemije zadrži do marta, dok je Moskva tražila povećanje, pa je kompromisno usvojeno da se o povećanju proizvodnje odlučuje u januaru.

Saudijska Arabija naložila je u maju svom najvećem izvozniku nafte, kompaniji Aramco smanjenje proizvodnje za dodatnih milion barela dnevno, što je tada izazvalo kratkotrajni skok cene „crnog zlata“ na svetskom tržištu. Nakon dva meseca Aramco je oslobođen ove obaveze, a na novembraskom sastanku OPEC+ Rijad je naveo da neće više primenjivati dobrovoljna smanjenja produkcije, pa je poslednja odluka utoliko više iznenađujuća.   

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...