Tehnološki indeks Hang Seng beleži skok od 1,9 odsto

Novo obećanje Pekinga podstaklo rast cena tehnoloških akcija

BerzaNovacSvetVesti

26.4.2022 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Novo obećanje Pekinga podstaklo rast cena tehnoloških akcija Novo obećanje Pekinga podstaklo rast cena tehnoloških akcija
Vrednost akcija tehnoloških kompanija na kineskim berzama se oporavila nakon intenzivnih rasprodaja zahvaljujući interesovanju određenih kupaca koje je podstaknuto obećanjem Pekinga da će raditi... Novo obećanje Pekinga podstaklo rast cena tehnoloških akcija

Vrednost akcija tehnoloških kompanija na kineskim berzama se oporavila nakon intenzivnih rasprodaja zahvaljujući interesovanju određenih kupaca koje je podstaknuto obećanjem Pekinga da će raditi na privrednom rastu.

Tehnološki indeks Hang Seng porastao je 5,8 odsto, a nakon pada koji su zabeležili početkom nedelje napredovali su i svi ključni kapitalni sektori širom Kine. Takođe, juan je porastao u odnosu na američku valutu sa rekordno niskog nivoa, odnosno sa 6,609 na 6,577 juana za dolar.

Ovi dobici su podstaknuti obećanjem da će se povećati potrošnja i okončati rad na resertifikaciji velikih tehnoloških preduzeća u najkraćem mogućem roku.

Neposredno pre toga, bilo je očigledno da ulagači gube nadu da će se tržište oporaviti od zatvaranja izazvanih novim talasom korona virusa, a neizvesni izgledi za rast i regulatorni rizici u tehnološkom sektoru samo su pojačali taj utisak, piše Bloomberg.

Kineski referentni indeks CSI 300 porastao 1, 4 odsto u popodnevnom trgovanju, dok je hongkonški Hang Seng indeks zabeležio rast od 1,9 odsto.

Međutim, još uvek nije jasno kako će novo obećanje vlade pomoći održivosti tržišta. Trgovci su izjavili da žele da vide konkretne akcije vlade i Narodne banke Kine.

Kada je u pitanju najveća kočnica na kineskom tržištu — nulta tolerancija na Covid-19 — nema naznaka da će uskoro doći do popuštanja. Peking nastavlja da sprovodi masovna testiranja građana u okviru ove regulative, što izaziva bojazan od većih zatvaranja, koja bi još više zakočila privredni rast i zarade.

Hang Seng tehnološki indeks nedavno je pogođen i odlukom Federalnih rezervi da postavi oštra ograničenja kada su upitanju akcije osetljive na rast kamatnih stopa. Snažan oporavak sektora ove nedelje dolazi nakon pada od skoro 30 poena, koliko je ovaj indeks beležio u prošloj sezoni.

  • TATJANA

    26.4.2022 #1 Author

    Oporavak ekonomski zbog pandemije bice svakako dugotrajan

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.4.2022 #2 Author

    Kao i za sve,mora da prodje vreme…

    Odgovori

  • MARKO7

    3.6.2022 #3 Author

    Pa Peking uvek obećava ali retko ispuni obećanje….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...