nemački i austrijski investitori poslali pismo evropskoj komisiji

Nuklearna energija rizik po kredibilitet u EU održivim finansijama

EkologijaSvetU fokusuVesti

27.8.2021 20:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nuklearna energija rizik po kredibilitet u EU održivim finansijama Nuklearna energija rizik po kredibilitet u EU održivim finansijama
Nemački i austrijski investitori poslali su pismo Evropskoj komisiji tražeći od nje da se nuklearna energija ne klasifikuje kao održiva ekonomska aktivnost u okviru... Nuklearna energija rizik po kredibilitet u EU održivim finansijama

Nemački i austrijski investitori poslali su pismo Evropskoj komisiji tražeći od nje da se nuklearna energija ne klasifikuje kao održiva ekonomska aktivnost u okviru taksonomije.

Pismo je poslato pod okriljem Foruma Nachhaltige Geldanlagen (FNG), koji promoviše održiva ulaganja u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj. Prema njegovim pristalicama, navođenje nuklearne energije kao održive ekonomske aktivnosti u taksonomiji EU „predstavlja rizik po kredibilitet napora EU u održivim finansijama“, prenosi IPE.

Pismom je FNG pojačao napore da navede Komisiju na jasan korak protiv nuklearne energije u taksonomiji. U martu je izdao saopštenje za javnost u kome se protivio uključivanju nuklearne energije. U svom pismu Komisiji, FNG je istakla da neki od njenih članova žele da pokažu svoju podršku imenovanjem.

Ovo uključuje Union Investment, Deka Investments, LBBV Asset Management i Raiffeisen Capital Management, a  nemački pružalac profesionalnih penzija za neprofitni sektor, Hannoversche Kassen podržao je ovo pismo.

U njemu su pozvali Komisiju da sledi preporuke tehničke ekspertske grupe za održivo finansiranje (TEG), koja je Komisiju savetovala za prvu strategiju održivog finansiranja. U tehničkom dodatku završnom izveštaju objavljenom prošle godine, TEG ističe da se u nuklearnoj energiji u fazi proizvodnje energije proizvodi skoro nula emisija gasova staklene bašte i da može doprineti ciljevima ublažavanja klime.

Međutim, TEG se uzdržao od preporuke uključivanja nuklearne energije kao prihvatljive aktivnosti u okviru taksonomskog okvira jer to može naneti značajnu štetu drugim ekološkim ciljevima. Preporučeno je da se uradi više tehničkog posla.

Prema pismu FNG -a, „nerešeno pitanje skladištenja nuklearnog otpada uvek je stavljalo nuklearnu energiju u sukob sa održivošću“. U pismu se navodi da je nuklearna energija ključni kriterijum isključenja u proizvodima održivog finansiranja, kao i za standarde za sertifikate i oznake održivosti.

Nemačka oznaka FNG, austrijska eko oznaka, nordijski labud i francuska oznaka zelene peraje izričito isključuju nuklearnu energiju. U pismu Komisiji ranije ove godine, ministri Nemačke, Austrije, Danske, Luksemburga i Španije nastojali su da drže nuklearnu energiju izvan taksonomije. Izražavajući zabrinutost u vezi sa zaključkom o izvoru energije koji je izveo Zajednički istraživački centar Komisije. Oni su pozvali Komisiju „da ne ugrozi hrabar put koji je preduzela ka tome da EU postane vodeće globalno tržište održivih finansija“.

U aprilu je Komisija usvojila svoj prvi delegirani akt o taksonomiji, koji nije uključivao aktivnosti poput nuklearne energije i prirodnog gasa. Objavljujući svoju novu strategiju održivog finansiranja u julu, rekla je da će usvojiti dodatni delegirani akt koji pokriva održive aktivnosti koje nisu obuhvaćene prvim, i da će to obuhvatiti aktivnosti nuklearne energije „podložne i u skladu sa posebnim procesom stručnog pregleda koje Komisija postavila u ovu svrhu “.

Ranije ovog meseca Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu objavila je brifing u kojem je rekla da nuklearna energija može pomoći u postizanju ciljeva Pariskog sporazuma i ciljeva Agende za održivi razvoj do 2030. godine. U proteklih 50 godina upotrebom nuklearne energije smanjena je globalna emisija CO2 za oko 74 Gt, ili skoro dve godine ukupne globalne emisije energije, pri čemu je samo hidroenergija igrala veću ulogu u smanjenju istorijskih emisija, prema brifingu.

Nemačka je najavila postepeno ukidanje nuklearne energije, dok su zemlje poput Francuske i Velike Britanije izjavile da će nuklearna energija igrati važnu ulogu u smanjenju nacionalnih emisija, piše IPE.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...