Uprkos američkoj kontroli izvoza tehnologije

Nvidia očekuje 12 milijardi dolara od prodaje u Kini u 2024.

SvetVesti

4.7.2024 18:12 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nvidia očekuje 12 milijardi dolara od prodaje u Kini u 2024. Nvidia očekuje 12 milijardi dolara od prodaje u Kini u 2024.
Nvidia je na putu da ove godine proda čipove za veštačku inteligenciju u vrednosti od 12 milijardi dolara u Kini, uprkos američkim kontrolama izvoza... Nvidia očekuje 12 milijardi dolara od prodaje u Kini u 2024.

Nvidia je na putu da ove godine proda čipove za veštačku inteligenciju u vrednosti od 12 milijardi dolara u Kini, uprkos američkim kontrolama izvoza koje su smanjile posao kompanije na jednom od najvećih svetskih tržišta poluprovodnika.

Očekuje se da će ova grupa iz Silicijumske doline, čija je tržišna vrednost nedavno dostigla 3.000 milijardi dolara, tokom narednih meseci isporučiti više od milion novih H20 čipova, prema prognozama analitičara. Čipovi H20 dizajnirani su da budu izvan američkih ograničenja na prodaju AI procesora kineskim kupcima, , prenosi Financial Times.

Ovaj broj je skoro dvostruko veći od očekivane prodaje rivalskog proizvoda Ascend 910B kompanije Huawei koji se proizvodi u Kini, prema procenama SemiAnalysis, konsultantske firme za čipove. Nvidia je najnovija kompanija iz Silicijumske doline koja se našla upletena u tenzije između Vašingtona i Pekinga.

Rezultirajuća nestašica AI čipova navodno je pogodila sposobnost kineskih tehnoloških grupa poput ByteDance, Tencent i Alibaba da se takmiče sa američkim kompanijama OpenAI, Microsoft, Meta i Google u tehnologiji koja menja industriju.

Svaki H20 čip košta između 12.000 i 13.000 dolara, što sugeriše da bi Nvidia mogla da ostvari više od 12 milijardi dolara prihoda. To bi bilo više od 10,3 milijarde dolara prihoda ostvarenih iz celokupnog poslovanja u Kini, uključujući prodaju grafičkih čipova gejmerima i drugih proizvoda, u fiskalnoj godini koja se završila u januaru 2024.

Još 2021. godine, pre nego što su SAD počele da uvode kontrole izvoza, Kina je činila više od četvrtine ukupnih prihoda kompanije Nvidia. Ako se H20 čip proda onako dobro kako analitičari očekuju, Kina bi mogla da čini deset odsto prodaje kompanije ove godine. To takođe odražava ogroman rast koji Nvidia ima od američkih tehnoloških kompanija dok grade sve veće AI sisteme.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.