Usled rasta tržišta veštačke inteligencije

Nvidia postala najvrednija kompanija na svetu

Hi-techInovacijePoslovanjeSvet

18.6.2024 20:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nvidia postala najvrednija kompanija na svetu Nvidia postala najvrednija kompanija na svetu
Nvidia Corp. je postala najvrednija kompanija na svetu, pošto je njena tržišna kapitalizacija premašila vrednosti tehnoloških giganta kao što su Microsoft i Apple, zahvaljujući... Nvidia postala najvrednija kompanija na svetu

Nvidia Corp. je postala najvrednija kompanija na svetu, pošto je njena tržišna kapitalizacija premašila vrednosti tehnoloških giganta kao što su Microsoft i Apple, zahvaljujući kontinuiranom rastu interesovanja za veštačku inteligenciju (AI).

Akcije Nvidia porasle su za čak četiri odsto, dostigavši tržišnu kapitalizaciju od oko 3,3 biliona dolara. Ovaj rast je omogućio Nvidiji da pretekne Microsoft i Apple, što je čini vodećom kompanijom u svetu. Tokom celog meseca, ova tri giganta su se borila za prvo mesto, ali je Nvidia uspela da se izdigne iznad svojih velikih tehnoloških rivala, piše Bloomberg.

Početkom meseca, Nvidia je prvi put od 2002. godine nadmašila Apple po tržišnoj vrednosti, a poslednjih dana su se ove dve kompanije neprestano smenjivale na vrhu. Prošle nedelje, Apple je takođe kratko pretekao Microsoft i zauzeo prvo mesto.

Promena u rangiranju još jednom podseća da je veštačka inteligencija glavni fokus mnogih investitora. Nvidia se smatra najvećim i najranijim korisnikom ove tehnologije, jer dominira tržištem sa svojim izuzetno traženim čipovima koji pokreću data centre i složene računarske zadatke potrebne za AI aplikacije. Potražnja za njenim H100 akceleratorima raste, što je prošle godine pomoglo kompaniji da poveća prodaju za više od 125 odsto.

Microsoft se takođe ocenjuje kao rani pobednik u AI trci zbog svoje investicije i partnerstva sa OpenAI, tvorcem ChatGPT-a. Ove nedelje, Apple-ove akcije su porasle nakon što je proizvođač iPhone-a konačno predstavio svoj plan za korišćenje veštačke inteligencije, čime su investitori najzad bili zadovoljni.

„Verujemo da će u narednoj godini trka za tržišnu kapitalizaciju od četiri biliona dolara u tehnološkom sektoru biti u centru pažnje između Nvidia, Apple i Microsoft“, napisao je Daniel Ives, analitičar iz Wedbush Securities, u svojoj belešci.

Brzi rast cena akcija Nvidia učinio je suosnivača i glavnog izvršnog direktora Jensena Huanga jednim od najbogatijih ljudi na svetu. Njegovo bogatstvo poraslo je za više od 70 milijardi dolara od početka godine, dostigavši ukupno 115 milijardi dolara, čime je zauzeo 12. mesto na Bloomberg Billionaires Index.

„Nvidia GPU čipovi su u suštini novo zlato ili nafta u tehnološkom sektoru, jer sve više preduzeća i potrošača brzo korača ovim putem sa četvrtom industrijskom revolucijom koja je u punom jeku“, naveo je Ives.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.